De Weinschenker

1 de pagina met artikelen en beschrijvingen betreffende
gezondheid en wijn

Nieuwste pagina met artikelen betreffende wijn en gezondheid vanaf 2003

2de Pagina        3de Pagina        4de Pagina        5de Pagina


Wijn verhoogd het gehalte aan 'Adiponectine' in het bloed voor de betere bescherming van het hart.
Aanbevelen van wijndrinken: Maßvoller Weingenuß sollte ärztlicherseits empfohlen werden - ohne Zweifel: Münchner Herzkongreß
Aanraden van ĎZwaardere' wijnen, met een bepaalde hoeveelheid polyfenol en tannine
Afvallen met wijn
Alcohol en gezondheid: íelken dag enkele glaasjes(1) Nederlandse TNO Voeding
Alcohol?≠ Ja! Maar niet te veel...
Alcohol tegen trombozen
Alkohol und Diabetes
Antioxidatieve werking van druivensap
ArteriŽn afsluiting voorkomen
Augen-Konturencrème auf Basis der Kerne weißer Trauben
Bluthochdruck und Hirninfarkt
Tabel van CalorieŽn, Kilojoules, wijnsoorten en andere alcoholhoudende dranken
Cháteau Smith Haut Lafitte
Diabetikerweine
Die gesundheitliche Wirkung des Weines auf den Organismus
Finse onderzoek
French Paradoxon Neue Belege für das
Goede wijn behoeft geen krans
Hoofdpijn
Ik ben gezond, want ik drink...Montignac
Inhaltsstoffe und Gesundheitswert des Traubensaftes
Maßvoller Weingenuß sollte ärztlicherseits empfohlen werden
Mineralien und Spurenelemente im Wein
Leerzaam: de worm en alcohol
Schon immer war Wein nicht nur Trinkgenuß, maar ook als medicijn
Tegen griep tegenaan: rode Bourgogne of rode Rhóne
Veilig water, infectiecapaciteit tegen virussen
Vinotherapie: waarom 'wijngenieten de levenstijd verhoogt
Vitamine im Wein
Wein ist ein guter Nährstoff-Lieferant
Weiß- oder Rotwein? Was ist gesünder? Witte wijn of rode? Welke is gezonder?
Wijn als leverancier van vitaminen, en andere voedingsstoffen
Wijn drinken aanbevelen zonder twijfel van de artsen
Wijn en de gezondheid van de mens
Wijn en de gezondheid Dr. Hinkel
Wijn en Gezondheid: Een kwestie van enzymen
Wijn en hoofdpijn
Wo und wie de Weingenuss die Gesundheit fördern kann beim Herzinfarkt

25 september 2009 http://www.best-of-wine.com/sms-board.htm?sms=2977
Wijn verhoogd het gehalte aan 'Adiponectine' in het bloed voor de betere bescherming van het hart.
E
en studie van Universitätsklinikums Ulm heeft aangegeven, dat moderate consumptie van alcoholhoudende dranken zoals wijn en bier de aandelen van Adiponektin in het bloed kan verhogen.

Adiponectine word in de vetcellen opgebouwd, maar correleert invers met het vet van het lichaam. Dat betekend, hoe dikker, des to minder adiponektine. Het reguleert samen met het insuline en andere hormonen, de suiker- en vetzuren stofwisseling en het gevoel voor honger. Het versterkt de werking van het insuline aan de vetcellen (insulinesensitiviteit) en heeft ontstekingsremmende effecten op de bloedvaten. Lage gehalte van de adiponektinespiegel gaan samen met verhoogde risico's op storingen van hart en bloedsomloop. Hoge aandelen van deze hormonen gelden als hartbeschermend. Aan de studie namen 72 gezonde mannen en vrouwen deel tussen 22 en 55 jaar. Binnen drie weken dronken zij dagelijks bier, rode wijn of een oplossing van ethanol vergelijkbaar was met een hoeveelheid van 30 gram (mannen) en 20 gram (vrouwen) alcohol. In de controlfase werden onder gelijke voorwaarden water, alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn consumeert. Terwijl de alcoholvrije dranken bijna geen uitwerkingen aangaven werden na het consumeren wijn, bier en alcoholische oplossingen statistisch significante verhogingen van de aandelen Adiponektin in het bloed gemeten. De duidelijkste effect met een verhoging van 30 % was bij vrouwen bij het consumeren van rode wijn aan te wijzen. Of zich specifieke effecten betreffende het geslacht en de hogere werking van wijn tegenover andere alcohol houdende dranken bevestigen, moeten verdere onderzoekingen aangeven.

Adiponectine en diabetes
© Bohn Stafleu van Loghum, Marieke, woensdag 12 maart 2003.
Adiponectine is een nieuw ontdekt proteÔne dat wordt geproduceerd door het vetweefsel en dat mogelijkerwijs in staat is om de kans op diabetes te verkleinen. Onderzoekers van het Duitse instituut voor voedingsmiddelenonderzoek in Potsdam-Rehbrücke hebben onder leiding van Prof. Andreas Pfeiffer en Dr. Heiner Boeing ontdekt dat een hoge Plasma-Adiponectinespiegel direct verband houdt met een laag risico van diabetes. Het gevonden resultaat wordt bovendien ondersteund door het gegeven dat mensen met een lage Adiponectinespiegel een hogere kans op diabetes hebben.
De resultaten van het onderzoek naar de nieuwe proteÔne kunnen artsen in de toekomst helpen om de kans op diabetes nauwkeuriger te bepalen. Door het meten van de Adiponectinespiegel en het meenemen van de bekende factoren als overgewicht, verkeerde voeding, gebrek aan beweging, stofwisselingsstoringen en familiegeschiedenis kan hij deze kans redelijk nauwkeurig inschatten. Het onlangs ontdekte Adiponectine wordt uitsluitend door de vetcellen in het lichaam geproduceerd, is in staat ontstekingen te remmen en reageert zeer gevoelig op insuline.
Daarnaast is het interessant om te weten dat het Adiponectine-gen zich op een chromosoom bevindt die eveneens in verband wordt gebracht met het ontstaan van diabetes. Om het verband tussen Adiponectine en diabetes beter te kunnen onderbouwen, hebben onderzoekers de concentraties Adiponectine van gezonde mensen en mensen bij wie in 1994 de diagnose diabetes type 2 werd gesteld vergeleken.
Bij in totaal 187 mensen met diabetes en 376 controlepersonen werden significante verschillen in deze concentraties aangetroffen. De publicaties van het onderzoek, die geschreven zijn door de Potsdammer wetenschappers, beschrijven het eerste onderzoek waarbij een direct verband is gevonden tussen de Adiponectinespiegel en het ontstaan van diabetes type 2.
Van: http://www.diabetesweb.nl/nieuwsberichten/adiponectine-en-diabetes.html

Maart 2001 uit Weinwirtschaft  Neue Belege für dasFrench Paradoxon
Bordeaux (Eine französische Studie bei mehr als 34.000 Männern liefert erneut Hinweise dafür, daß Personen, die mäßig Alkohol trinken, offenbar länger leben als Abstinenzler. Die Mortalitätsraten waren bei den mäßigen Trinkern - sie konsumierten immerhin zwei bis fünf Gläser Wein täglich (22 bis 52 Milligramm Alkohol) - im Beobachtungszeitraum von zehn bis 15 Jahren zwischen 24 bis 31 Prozent niedriger als bei den Nicht-Trinkern.
Besonders hervorzuheben sei, so Dr. Serge C. Renaud aus Bordeaux und seine Kollegen, daß die mäßigen Trinker nicht nur seltener an KHK starben als die Nicht-Trinker, sondern daß die Sterberate auch insgesamt geringer war. Erhöht im Vergleich zu Nicht-Trinkern waren die Mortalitätsraten in dieser Studie erst ab einem hohen Alkoholkonsum von über 128 mg täglich (Epidemiology 9, 1998).
Von den über 34 000 Männern, die zu ihrem gesundheitlichen Verhalten befragt worden waren, waren 77 Prozent Weintrinker. Ik ben gezond, want ik drinkwijn, elke dag.
Hier weer een actuele aanbeveling betreffende bewust wijn te drinken. Het is een beschrijving van Anja Verbiest van de Methode Montignac en zijn boeken. Alleen aanmerkingen met betrekking op de wijnconsumptie zijn van ons opgetekend. Het complete artikel in het Eindhovens Dagblad van vrijdag 03 januari '97 kunnen wij U bij interesse toesturen.
...waar Montignac's methode op het eerste oog de zoveelste manier lijkt om op een gezonde wijze af te vallen en daarna op gewicht te blijven, blijken inmiddels heel wat artsen, diŽtisten, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten fervente aanhangers van Montignac te zijn.
Ook restaurateurs blijken géÔnteresseerd in de ideeŽn van Montignac. Loek Beeren, directeur van De Kersentuin in Amsterdam: We bekijken of het mogelijk is de methode ook bij ons toe te passen. Het is in ieder geval erg interessant.
Montignac's andere missie is te laten zien hoe men een goede gezondheid kan verkrijgen door elke dag wijn te drinken. Montignac: Daar zijn drie voorwaarden voor.
Wijn moet men elke dag drinken, bij voorkeur zelfs twee mal per dag, het moet met mate gebeuren, niet meer dan 2 tot 4 glazen per dag. Het mag nooit op een nuchtere maag.
Als wijn op deze wijze gedronken wordt ('te veel wijn drinken op feestjes is daarentegen levensgevaarlijk') blijft volgens Montignachet bloed goed stromen en zal men niet of nauwelijks last hebben van hart en vaatziekten, virussen, allergieŽn en stress. Ook zou het de veroudering tegengaan.
Toch is er volgens Montignac verschil tussen wijn en wijn.
De wat 'zwaardere' wijnen, met een bepaalde hoeveelheidpolyfenol en tannine, raadt hij aan.
Een 'lichte' wijn, zoals de Beaujolais heeft volgens hem echter niet het gewenste effect op, met name, het cardio-vasculaire systeem.
Montignac is er ook een voorstaander van om kinderen, vanaf een jaar of tien, wijn te leren drinken. Zoals dat in Franse wijnstreken gebeurt, in eerste instantie gemengd met water en later steeds geconcentreerder. Door kinderen met wijn op te voeden, is volgens Montignac immers gebleken dat e in wijnstreken alcoholisme relatief het minste voorkomt.
Hij zou dan ook graag zien dat de Nederlandse overheid het regelmatige gebruik van wijn en champagne stimuleert.

Wat denkt U van deze aanbeveling?:  Op pagina 25 in de zelfde uitgave van het Eindhovens Dagblad een bijdrage van Ron Buitenhuis:
Jan Snel rekent af met gezondheidsmoralisten...Neem nou alcohol.
Snel: ďWie matig drinkt: twee, drie glaasjes per dag loopt minder risico op hart- en vaatziekten dan geheel onthouders.
Sociale drinkers (96 % van de matige alcoholgebruikers) hebben doorgaans een beter humeur. Slapen makkelijker in, zijn creatiever en minder snel verkouden, gefrustreerd of depressief.
Juist ook omdat ze zichzelf af en toe een 'zonde' toestaan, en niet verkrampt door het leven gaan omdat ze voortdurend bang zijn dat ze hun gezondheid in de waagschaal stellenĒ.
Al deze positieve effecten worden echter teniet gedaan zodra men meer dan drie glazen per dag drinkt.... en verder in hetzelfde artikel beweert Snel in het boek
Genieten Mag!
ďMensen die met plezier roken, voelen zich prettig, harmonieus, ontspannen en kunnen goed omgaan met stress.
Dit soort gevoelens maakt de mens weerbaarder tegen ziekten. Zeker als het roken gecombineerd wordt met voldoende groente en fruit en rode wijnĒ
Snels slotconclusie:
Matige hoeveelheden nicotine, cafeÔne en alcohol zijn van grote waarde voor de kwaliteit van het leven.
Dat is andere koek dan het waarschuwend vingertje dat medici, overheid en de antirooklobby ons voortdurend voorhouden.Zou het boekje van Jan Snel soms gesponsord worden door de drank- en tabaksindustrie? De psychootfysioloog is door de vraag meteen in zijn wiek geschoten.
'Ik ben wetenschapper, geen pr-man'. 'Het feit dat u meteen sceptisch bent over mijn beweringen, en nota bene een commerciŽle link legt, toont aan dat u geÔndoctrineerd bent door de moraalridders en de fatsoensrakkers die alleen de negatieve effecten van roken en drinken benadrukken.'
'Iemand die het lef heeft te zeggen dat er ook positieve kanten aan zitten is blijkbaar per definitie verdacht'
Snel klinkt geÔrriteerd, een beetje humeurig zelfs.
Zou hij soms te weinig drinken en roken?
Snel: 'Drinken soms, roken nooit.'
Tja, daar heb je het al.

Weiß- oder Rotwein? Was ist gesünder?  Die Streitfrage, ob Weiß- oder Rotwein gesünder ist, stellt sich bei abwechslungsreicher Ernährung nicht.
Wählen Sie den Wein, der Ihnen zu Ihrem Essen am besten schmeckt. Oder wählen Sie je nach körperlicher und seelischer Verfassung: Junge Weißweine zur Anregung, ältere Jahrgänge zur Entspannung. Rotweine zum besseren Einschlafen.
Auf diese Weise haben Sie automatisch eine gesunde Mischung.
Benötigen Sie eine besondere Anregung des Kreislaufs, kann ein Glas Sekt hilfreich sein. Auch für Rekonvaleszenten kann Sekt bevorzugt empfohlen werden. Die individuelle Reaktion des Körpers ist allerdings verschieden. Für gesunde Menschen besteht auch bei regelmäßigem moderatem Weingenuss nicht die Gefahr, süchtig zu werden. "Wein, auch in Problemphasen des Lebens"

Leerzaam  De spreker zou aan zijn toehoorders de gevaren van alcoholgebruik aantonen. Hij nam daarom een worm en deed deze in een glas met gewoon water. Er gebeurde niets.
Vervolgens deed hij de worm in een glas met puur alcohol, waarop het beest totaal verschrompelde. 'Ziet u nu wel welk effectalcohol op uw lichaam heeft?' riep hij de zaal toe.
Waarop een hand omhoog ging en een stem klonk die zei: 'Inderdaad, dat ik nooit last zal krijgen van wormen!'

Veilig water.  Een beetje wijn in water van dubieus gehalte maakt het veiliger om het te drinken. Dit ontdekten Canadese onderzoekers.
Zij stelden vast dat wijn de werkzaamheid van een groot aantal virussen reduceert, vooral rode wijn en zelfs ook druivensap. De infectiecapaciteit van het poliovirus werd bijvoorbeeld duizend keer teruggebracht door het gedurende vierentwintig uur in aanraking te brengen met druivensap.

Tegen griep  Mocht de griep u dreigen te vellen, dan kan het volgens de Franse arts Maury (auteur van 'Franse wijn als medicijn') zin hebben om rode Bourgogne of rode Rhóne wijn te drinken.
Waarom? 'Omdat deze wijnen rijk aan alcohol zijn, en op grond hiervan een dynamiek en warmteontwikkelend vermogen hebben. Ze bevatten bovendien natuurlijke
'antibiotica.' Tegen gewoon kou (terug van vissen of schaatsen bijv.) noem ik graag het probate bedenksel van bartender John van der Zeijst uit Amsterdam. Zijn opwarmer bestaat uit half cognac en half rode port.

Wijn en de gezondheid van de mens.  Wijn is geen eenvoudig en gewoon alcoholhoudend sap, maar een gecompliceerde, biologische vloeistof, dat is samengesteld in de geheimzinnige laboratoria van de natuur. Het is een levende oplossing, een evenwichtig milieu, dat zijn levenskracht ontleent aan gisting, omzetting van zetmeel in suiker, aan zijn vitamines uit de groepen B.C.P.l.
Het is zeker geen ęvolledigĽ voedsel, maar toch voedsel. Het lichaam krijgt in licht verteerbare vorm en in uitgebalanceerde verhoudingen:
minerale zouten, suiker, glycerol, organisch zuur, aldehyden ,cetonen, looistoffen, proteÔnen ijzerelementen, enz.
-In 1802 ontdekt CHAPTAL zes bestanddelen in de wijn.
- In 1972 hebben de geleerden er meer dan twee honderd geÔdentificeerd.
De nieuwste onderzoekingen hebben aangetoond, dat wijn uiterst belangrijke meervoudige phenielzuur elementen bevat : het bacteriedodend vermogen is van een onweerlegbaar hygiŽnisch belang.
Op het gebied van voedsel- en watervergiftigingen speelt wijn onmiskenbaar een prophylactische rol, bij epidemieŽn kan wijn een waardevolle hulp betekenen.
Samen met een anti infectie therapie werkt hij daadwerkelijk.
Wijn lijkt dus aan een werkelijke behoefte bij de mens te beantwoorden, zowel psychisch als organisch. Een natuurlijke, niet sophisticated wijn, die met mate aan tafel wordt genuttigd, kent slechts in zeer sporadische gevallen medische contra-indicaties.
Bij gezonde mensen heeft wijn veel meer voor dan tegen.
Alles berust op mate en kwaliteit.
Wijn is de gezondste en meest hygiŽnische drank. ( Pasteur 1866).

Wijn en gezondheid. (Vertaald van de Internet Site van Dr .Hinkel)
Desondanks de soms zeer volumineuze culinaire levenswijze tezamen met het nuttigen van flink wat flessen wijn, zijn er relatief weinige hartinfarcten en bloedvatencomplicaties.
Dit is pas kort geleden weer actueel gepubliceerd in een studie in de vaktijdschrift ď Epidemiology Ē(9,1998,184ff) en bevestigd door het Nationaal-Gezondheids-Research-Instituut (INSERM) met een test bij meer dan 34 000 mannen.
De sterftecijfers zijn bij matige drinkers, deze gebruiken toch wel 2 tot 5!!! glazen wijn per dag in een periode van 10 tot 15 jaren, tussen 25 tot 30 % minder dan bij geheelonthouders.
Ook de traditioneel antialcoholisch ingestelde regering van de Verenigde Staten van Amerika heeft nu in de officiŽle richtlijnen voor voeding en voedingsstoffen (US Dietary Guidelines) de bevorderende aandelen voor de gezondheid bij matig gebruik van alcohol opgenomen.
De positieve werking van het genieten van wijn openbaard zich in de vermindering van de aanvalligheid voor trombose. Het risico van een hartinfarct verkleint, waarbij het Goede cholesterol (HDL) vermeerderd en het Slechte cholesterol (LDL) verminderd.
Witte- en rode wijn hebben een hoog spectrum aan fenolen: bijvoorbeeld quercetin, catechin, epicatechin en resveratro. Deze stoffen zijn antioxidanten, die schadelijke zuurstofreacties in de menselijke cellen verhinderen kunnen.
Hiermede wordt ook het verouderingsproces verminderd. Wijn bevorderd de vernieuwing van de geestelijke krachten (geistige Frische).
In eerste instantie profiteren mensen in de tweede helft van hun leven door het moderate genieten van wijn, waarbij de wijn ook een zekere antidemente werking bewijst.Niet voor niets spreekt men in sommige wijnlanden van de ďmelk van hetouderdomĒ.
Matig, maar regelmatig genieten van wijn is bevorderlijk voor de gezondheid.
Zo is een glas wijn voor de vrouw en twee glazen voor de man als positief aan te geven. Dat zijn nu toevallig een fles met 0,75 liter inhoud en is toerijkend bij het avondeten van een koppel.
Sehr zum Wohl!

Alcohol?≠_Ja!_Maar_niet_te_veel...  Inmiddels is bekend, dat alcohol de gezondheit positief beÔnvloed. Maar alleen als het niet overdreven woord. Hoeveel nu de enkeling drinken kan en mag is individueel moeilijk aan te geven, toch is er van uit te gaan dat de gezonde lever in 24 uur om de 160 gram alcohol verwerkt.
Bij een regelmatige consumptie is het aan te bevelen de 60 gram maat niet te passeren. Dit heeft betrekking op een mannelijke lever; de vrouwelijke lever verwerkt iets minder alcohol.
Dagelijks 60 gram alcohol; hoeveel wijn is dat?
-1% volume alcohol is gelijk aan 8 gram zuivere alcohol (bij een liter)
-eenm glas wijn (0,2 liter) is gelijk aan 16 gram zuivere alcohol.
Bij 3 glazen (geeft 0,6 liter) wijn voor de mannelijke genieter en bij 2 glazen (geeft 0,4 liter) wijn voor de vrouwelijke wijnliefhebster, hoeft men zich dus geen zorgen te maken, overdrijving is dus ook bij het wijngenieten beslist af te reden. (Jones)

Goede wijn behoeft geen krans  Het is al uit veel onderzoeken bekend dat er een bepaald verband bestaat tussen inname van alcohol en sterfte en wel op een wijze die men niet zou verwachten. Als men de sterfte op de verticale as van een grafiek uitzet en de mate van alcoholconsumptie op de horizontale, dan krijgt men een zogenaamde U-vormige curve.
Dat wil zeggen dat bij een matige alcoholconsumptie de sterfte afneemt om dan bij meer alcoholgebruik weer toe te nemen. Deze toename is vooral te wijten aan levercirrose, bepaalde vormen van kanker, zoals van de lever, de mond- en keelholte en slokdarm en aan ongevallen, terwijl de daling van de sterfte bij matig alcoholgebruik vooral het gevolg is van een afname van hart- en vaatziekten.
Meer en meer rijst de vraag of het nu ook nog uitmaakt in welke vorm men de alcohol tot zich neemt, als wijn, bier of sterke drank. Het zal beslist geen verwondering wekken dat het juist Franse onderzoekers zijn, die het gunstige effect van het drinken aan wijn op hart- en vaatziekten hebben beschreven en dat geldt niet alleen in eigen land maar ook in andere landen met een fors wijngebruik.
Maar ook uit minder verdachte hoek komen deze geluiden, in het Engelse British Medical Journal van begin mei van dit jaar beschreven Deense onderzoekers het effect van verschillende alcoholische dranken op de sterfte als gevolg van aandoeningen van bloedvaten van hart en hersenen.
Het gaat om een enquêteonderzoek bij 13.285 Denen tussen de 30 en 80 jaar, ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Gevraagd werd naar de mate van alcoholconsumptie, de aard van de drank, rookgewoonten, het genoten onderwijs en het huishoudinkomen, de laatste als maat voor de sociale status.
Om een indruk te krijgen van de mate van vetzucht moesten het lichaamsgewicht en de lengte worden opgegeven. Van al deze laatste bijkomende factoren was eigenlijk alleen roken van invloed op de sterfte, vooral forse rokers, met een consumptie van meer dan 19 gram tabak per dag, hebben een hoge sterfte.
HartinfarctGedurende de onderzoeksperiode van 1976 tot 1988 was van 345 van de 831 overleden mannen de doodsoorzaak een hartinfarct of een hersenbloeding of -trombose. Degenen die 3 tot 5 glazen wijn per dag dronken, hadden 60 % minder kans op sterfte aan dit soort aandoeningen dan de niet-drinkers.
Als men dan nog rekening houdt met het feit dat alcoholdrinkers in het algemeen meer roken dan niet-drinkers en dat men de neiging heeft het aantal dagelijks gedronken glazen zo laag mogelijk op te geven, is dit resultaat des te opvallender.
De bierdrinkers (3 tot 5 glazen bier per dag) hadden weliswaar een grotere sterftekans, maar deze bleek toch altijd nog zoín 30% kleiner in vergelijking met de niet-drinkers. Het drinken van spiritualiŽn is niet zo gezond, 3 tot 5 glazen per dag verhoogd de sterftekans met ongeveer 35 procent.
De vraag waar dit nu precies aan ligt komt dan direct op, maar is helaas niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Zeker is wel dat alcohol de samenklontering van bloedplaatjes het begin van bloedvatafsluiting bij slagaderverkalking, tegenhoudt en dit effect blijkt bij wijn drinken meer uitgesproken.
Verder zitten in wijn (en dan met name rode wijn) veel antioxidantia en flavonoiden (stoffen die van belang zijn voor de zuurstofvoorziening van weefsels) die slagaderverkalking (en waarschijnlijk ook kanker) tegengaan. Ook de tannine en andere fenolverbindingen in rode wijn hebben een beschermend effect.
Gedurende de laatste 15 jaar is de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten in Denemarken met 30% afgenomen.Dit kan niet toegeschreven worden aan een toegenomen alcoholgebruik, want dat is hetzelfde gebleven.
Het drinkpatroon is echter wel veranderd, zeker na toetreden tot de E.U. Naam wijn in 1975 17% van de totale alcoholconsumptie voor zijn rekening, steeg het in 1992 tot meer dan 39% Dit kan mogelijk hebben bijgedragen tot de genoemde sterftedaling.
Maar hoe goed wijn ook kan zijn, van belang blijft toch altijd het advies: Geniet, maar drink met mate!
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
ôDe Weinschenker2004