Recepten 4  Receptenoverzicht

Boef Bourguignon
Christmass cake  engels recept met dank aan vrouw dr. Homan
Coq au Vin
Gourmetten in de winter
Hazepeper
Rode-Wijnschuim voor 4 personen
Spaghetti  Macaroni

Gourmetten: Een voorbeeld van Gourmetten (in de winter).
Betreffende de wijn is het hiervoor niet zo moeilijk een keuze te maken: U neemt gewoon wat u in het rek hebt liggen; als het maar rood en enigszins droog is. Uitstekend maken het natuurlijk de (rode) wijnen, die u toch altijd al had willen opentrekken (cadeau gekregen of ze liggen al zo lang!
Waarom? Omdat bij deze vorm van ‘eten klaar maken’ net als fonduen en barbecuen heel vaak de tong en de omgeving in de mond snel worden verzegeld met te hete vleesstukjes of hete sous, zodoende dat ‘grote’ wijnen zich niet voldoende kunnen ontvouwen en gewoonweg ondergaan  en verdwijnen (jammer toch).  
Het gourmetten is net als fonduen en barbecuen een prachtige gelegenheid de jeugd gepast met wijn kennis te laten maken,  misschien met het daadwerkelijke  ‘water bij de wijn’ doen. Immers iedereen houd niet van veel en droge tannines.
Dit kunt u allemaal op tafel zetten (voor 6 tot 8 personen) Maak van het recept zoveel kopieën (gewoon de tekst markeren met de muis vanaf ‘Gourmetten en onder ‘BESTAND; PRINTEN afdrukken (printen) als gasten en laat iedereen afkijken (in een bakje op tafel ).
De vleesschalen: 300 g hamburgerrundvlees voor 12 mini-burgers; 300 g biefstuk voor 12; stukjes van 25g;  300 g kipfilet in reepjes; 12 kleine (chipolata) saucijsjes; 200 g shoarma-vlees; 100 g plakjes katenspek; 100 g boerenham in rolletjes; 150 g magere spekjes.
De visschaaltjes: 1 pak vis-nuggets (16-18 stuks); 100 g Noorse garnalen; 250g gare mosselen uit de schelp.
De zuivel en eieren: 1 doos kwartel-eitjes; 100 g geraspte kaas; 125gjongbelegen kaasplakjes; 150 g brie; 1 pakje roomboter; 125g kruidenboter; 1/8 l slagroom

Vier pannetjes voor de kinderen
Mini-hamburgertjes: Paar hamburgertjes om en om in wat boter 3 minuten bruin bakken.
Plakje kaas uitsteken (met borrelglaasje), plakje brie en lof schijf tomaat met wat geraspte kaas op het burgertje leggen en de kaas laten smelten. Broodje doorsnijden, even bakken, beleggen met sla, burgertje en ketchup. Met augurkje.
Visburgertje: Paar kipnuggets in wat boter 4 minuten bakken, laatste minuut paar halve kerstomaatjes meebakken. Blaadje sla op opengesneden gebakken mini-bolletje. Saus naar smaak.
Eiburgertje: Paar champignonplakjes, ringetjes prei en reepjes ham in wat boter even bakken en naar zijkant schuiven. Twee kwarteleitjes breken en bakken. Een broodje opensnijden, bakken en beleggen.
Aardappelpannetje: Paar aardappeltjes bruin rondom bakken in klontje boter. Extra klontje kruidenboter erin en paar champignonplakjes, ringetjes prei en reepjes ham meebakken en met kaas bestrooien. Met augurkje.
De groentebakjes: 1 bakje kerstomaatjes, gehalveerd; 1 bakje champignons, in plakjes; 1 rode, gele en groene paprika in reepjes en blokjes; 1 prei in ringen; 3-4 uien in ringen.
De fruitschaaltjes: 1 blik ananasschijven gehalveerd; 3 appels, in geschilde partjes (omschept in citroenwater); paar bananen; 100 g mooie rozijnen; 150 g ongezouten cashewnoten; ½ zakje pruneaux, ongeweekt.
Het broodmandje: 1 groot stokbrood; 8 mini-bolletjes; 1 zakje party-kroepoek
De kruiden: Zout; peper uit de molen; kerriepoeder; gemberpoeder; kaneel; poedersuiker in strooibus; geraspte kokos.

De sausjes: mosterd; ketjap; honing; tabasco; tomatenketchup; knoflooksaus; sladressing; augurkjes; atjar
De bijgerechten: 350 g nasi-goreng (van de slager); 1 blikje "flpotje kapucijners (gespoeld);  500 g gekookte krieltjes; beslág 1 75 g bakmeel, 1 ei, 2 dl melk 2-3 eetlepels rozijnen
Zes pannetjes voor volwassenen:
Indisch pannetje: In wat boter preiringetjes 2 minuten bakken. Schepje garnalen en 2 schepjes nassi erbij en even bakken. Op smaak met ketjap en tabasco. Aan de kant schuiven en een kwarteleitje erbij breken en bakken. Met kroepoek en atjar.
Mosselpannetje: In wat kruidenboter een paar reepjes paprika 1-2 minuten bakken en een paar mosselen meewarmen. Een paar plakjes banaan snijden en toevoegen. Met zout en peper kruiden. Met stokbrood.
Biefpannetje: In wat boter een paar stukjes biefstuk aan beide kanten 2 minuten bakken. Een paar ringen ui even meebakken en 3 schijfjes appel erbij leggen. Klein likje mosterd en een scheutje slagroom erbij roeren, met zout en peper kruiden.
Boerenpannetje: In wat kruidenboter een schepje shoarmavlees en een paar spekjes 2 minuten bakken. Een paar halve aardappeltjes, wat prei, paprika en uiringetjes 4 minuten meebakken. Met peper kruiden. Met stokbrood en knoflooksaus.
Chinees pannetje: In wat boter een paar reepjes kip met een snufje kerrie 2-4 minuten bakken. Paar stukjes paprika 2 minuten meebakken. Beetje' gemberpoeder, scheutje ketjap, een kleingesneden halve ring ananas en wat cashewnoten toevoegen. Met kroepoek.
Kapiteins-pannetje: In wat kruidenboter een paar spekjes even bakken. Twee worstjes en een pruneau in katenspek rollen en rondom bruin bakken. Een paar ringetjes ui, prei en halve aardappeltjes meebakken. Tot slot een paar schepjes kapucijners meewarmen. Op smaak brengen met peper, tabasco en ketchup. Met augurkjes en atjar.
Twee dessert-pannetjes:
Eén-in-het-pannetje
:
In wat boter in het schoongewreven pannetje een lepel beslag laten uitvloeien, droog bakken, keren en bruin bakken. Met wat poedersuiker en kaneel. Eventueel een paar plakjes appel meebakken. Eventueel wat sinaasappellikeur in een opscheplepel boven de vlam verwarmen, laten ontbranden en brandend over het pannenkoekje schenken. Met een bolletje vanilleroomijs serveren.
Banaan-uit-het-pannetje: Een banaan in vier stukken snijden en per 3 in wat boter aan beide kanten 1 minuut bakken. Met wat kokos bestrooien en wat honing erover druppelen. Eventueel wat sinaasappel- of banaanlikeur in een opscheplepel boven de vlam verwarmen, laten ontbranden en brandend over de banaan schenken. (Wilma van Hoeven)

COQ AU VIN Voor 8 personen. Kooktijd 35 minuten.
Verdeel 2 mooie kippen (uit Bresse), van ieder ongeveer 1 200 gr. in stukken. Zout ze, kruid ze met tijm, peper en gemalen laurier. laat stukjes spek, uien en in vieren verdeelde champignons goudgeel worden. Laat in olie de stukken kip goudgeel worden, laat ze uitlekken en doe ze met de andere ingrediënten in een pan. Maak het braadbezinksel los met geflambeerde cognac en giet er goede rode wijn over, bij voorkeur 2 flessen Bourgogne ‘97 Bourgogne ‘Pinot Noir
Wanneer dit alles aan de kook is gekomen, voegt u er 3 fijn gehakte teentjes knoflook aan toe. Reken op 18 minuten kooktijd per kilo. als het vlees mals is. Giet daarna het kookvocht over in een andere pan, en bindt het met «beurre manié» (boter met meel, die in klontjes bij de saus gaat). Flink roerende aan de kook brengen. De Coq au Vin opdienen met «soldaatjes».
Wijnadvies: Ideale wijn is de zelfde als bij de ingrediënten. ‘97 Bourgogne ‘Pinot Noir

HAZEPEPER Voor 8 personen:
1 haas, 3/4 liter goede rode wijn, 75 gr. boter, 150 gr. spek, 1 lepel bloem, 2 worteltjes, 10 kleine uitjes, 1 bouquet garni, zout, peper, gemengde kruiden, wijnazijn. Vang het bloed van de haas in een kom op en bewaar het met een lepel azijn. Snijd de haas in stukken. doe ze in een kom en bedek ze met rode wijn en met in schijfjes gesneden wortel.
Laat 3 dagen marineren en draai de stukken 's morgens en 's avonds om.
Op de dag van bereiding smelt u boter met het in dobbelsteentjes gesneden spek. Voeg de stukken haas toe. Wanneer alles mooi goudgeel is strooit u er bloem over en de marinade. Aan de kook laten komen, gas laag zetten, deksel op de pan doen en 3 uur laten koken.
Dan proeven en voor het opdienen het bloed eraan toevoegen.

Wijnadvies: ’97 Cote de Nuits Villages Vieilles Vignes

BOEUF BOURGUIGNON  Voor 6 personen:
1 kg rundvlees. 1/2 1. goede rode wijn, 250 gr. uien, 100 gr. boter, 1 soeplepel bloem, tijm, laurier, zout, peper, gemengde kruiden.
Snijd het vlees in grote stukken. Smelt 75 gr. boter en laat hierin het vlees goudbruin worden: voeg dan de gesnipperde uien eraan toe.
Laat goudgeel worden en giet dan de wijn erover. Voeg dan het zout en alle andere kruiden eraan toe en laat het 4 uur zachtjes koken met het deksel op de pan. Indien de saus te dik wordt, kunt u er wat warm water opgieten. Wanneer het vlees gaar is, de saus binden met boter en bloem.

Opdienen met rijst of aardappelen.
Wijnadvies: ’97 Naoussa Xinomavro A.O.C. Stenimachos Griekenland

Rode-Wijnschuim voor 4 personen
Nodig zijn: 100 gram suiker 4 eieren; kaneel naar smaak; ½ liter ‘99Framersheimer Hornberg Spätburgunder Rotwein
Bereiding: Eenvoudig alle benodigdheden mengen en met kleine hitte schuimig slaan. De wijnschuim warm serveren.

Spaghetti en macaroni
Toen wij kind waren, werd er niet zo 'gewoon' macaroni en spaghetti gegeten als nu. De kennis over de Italiaanse keuken was veel minder algemeen. Toch aten we thuis regelmatig elleboogjes macaroni of spaghetti.
Meestal met een eispeksaus, die nog snel klaar is ook!
De spaghetti in ruim kokend water met een bouillon tablet 8-10 minuten koken, laten uitlekken en in de pan warm houden. Voor de saus ondertussen in wat margarine 150 g magere spekjes en 100 g ham in blokjes zachtjes bakken. Drie eieren met 3 eetlepels melk, wat zout en peper, 2 eetlepels peterselie en IA 1 koffieroom loskloppen.
Dit bij de spaghetti roeren en al omscheppend laten binden. Het eimengsel mag niet op de panbodem blijven rusten (dan wordt het roerei), dus blijven omscheppen,'De spekjes erbij roeren. Met geraspte kaas en een salade serveren.
Wijnsuggestie: het traditionele Italiaanse gerecht vraagt, als u het voor het kiezen hebt een Italiaanse wijn bijvoorbeeld bij bovengenoemde variatie de ’98 'Don Camillo' Farnese een Sangiovese Daunia I.G.T. uit de Abruzzen. Maar de meer gekruide spagetti’s zijn beter met een Reserva te begeleiden; die kan ook uit Alicante (Spanje) bijvoorbeeld de ’94 Castillo de Salinas Tinto Monastrell. Rijpe wijn en lange, heel lange afdronk.

Christmass cake (engels recept) (met dank aan vrouw dr. Homan)
1090 gr. gemengd fruit: d.w.z. 100 gr. krenten; 200 gr. rozijnen (lichte en donkere); 250 gr. abrikozen; 100 gr. pruimen; 100 gr. dadels; 100 gr papaja (gedroogde); 100 gr. gedroogde ananas; 50 gr. bigarreau; 30 gr. gemalen amandelen; 60 gr. walnoten (gehakt).
Dit alles kleinsnijden. De krenten, rozijnen, abrikozen en pruimen eerst wassen en laten drogen op keukenpapier. Verdere ingrediënten: 3 eieren; 185 gr. roomboter; 1/3 kopje sinaasappelsap; 1 eetlepel citroensap; 1/2 theelepel citroenschil; 1 theelepel sinaasappelschil; 3/4 kop basterdsuiker; 1/2 kop gewone bloem; 1/2 theelepel bakpoeder; 12 theelepel kaneel; 1/4 theelepel kruidnagelen; whisky; iets zout.
Bereiding: De boter eerst zacht roeren, daarna suiker toevoegen en goed mengen. Het fruitmengsel toevoegen en goed mengen met de handen. Sinaasappel en citroensap toevoegen. De eieren eerst luchtig kloppen en dan door het vruchtenmengsel (met de hand ) mengen.
De bloem – kruiden - bakpoeder zeven en met de hand erdoor mengen. Nu gaan we de bakvorm niet patroonpapier bedekken en wet driedubbel. Het papier moet ongeveer 5 cm. boven de rand uitsteken. Doe het vruchtendeeg erin en bekleedt de vorm ook van boven met drie lagen papier. PS. Om doorlekken te voorkomen de onder – buitenkant met bloem bestrijken of aluminiumfolie onder doen.
Of nog beter een dichte vorm nemen. De oven wat voorverwarmen. De cake onderin de oven zetten. De oven eerst een half uur op stand 3, daarna stand 2. Baktijd 3 1/2 uur. Uit de oven de bovenkant bestrijken met whisky of rum en direct afdekken met aluminiumfolie. Later afwerken niet ong. 1/2 cm. marsepein + glazuur.Veel succes,  K.C. Homan

Het is aan de tijd goede* wijn te drinken
(* DeWeinschenker)

Proost ZumWohle Cheerio Salute Sante

©DeWeinschenker102