De Weinschenker
kelder van chateau poujeaux

Château Poujeaux Cru Grand Bourgeois Exceptionnel

Steekwoorden:
Baron Elie de Rothschild   Commandeur d'Honneur   Commanderie du Bontemps de Medoc et des Graves   Cru Bourgeois   Cru Grand Bourgeois Exceptionnel   Hubrecht Duijker   Élysée   Grand Cru   Haut-Médoc   Hilversum   Hof van Holland   Gina Lollobrigida   Moulis   Parbleu   Perrier   President Pompidou   Chateau Poujeaux   Premier Grand Cru Classé   Château Lafite-Rothschild   Terroir caillouteux   Francais Theil   Jean Theil   Ban des Vendanges

Mijn Franse Pleegvader (J.H.Frijlink in VINO Magazine mei 2003) Vanaf de dag dat wij ons ontfermden over het bejaarde Franse echtpaar, dat zeer ontheemd zat te wezen in de lobby van hotel 'Hof van Holland' in Hilversum, heb ik Jean Theil min of meer als mijn Franse pleegvader beschouwd. Kennelijk voelde hij dat ook zo, want ter gelegenheid van de 'Ban des Vendanges' op Chateau Poujeaux is hij als mijn 'parrin' opgetreden bij mijn intronisatie tot 'Commandeur d'Honneur' van de 'Commanderie du Bontemps de Medoc et des Graves'. Overigens tot mijn niet geringe vreugde in het adembenemende gezelschap van Gina Lollobrigida!
Het lag dan ook voor de hand dat de bekende wijnschrijver mij vroeg hem naar Château Poujeaux te vergezellen, toen hij het veldwerk deed voor een van zijn klassiekers over de wijnen van Bordeaux. Trots vertelde de oude man hoe zijn vader, de courtier Francais Theil, een begin had gemaakt het versnipperde bezit van Château Poujeaux weer te verenigen en hoe hij met de uiteindelijke voltooiing de kroon op het werk had kunnen zetten.
Volgens Jean Theil was die toestand van verdeeldheid en verval ook de reden dat 'Poujeaux' bij de inmiddels heilig verklaarde classificatie van 1855 niet de status van 'Grand Cru' had gekregen maar was ondergewaardeerd als 'Cru Bourgeois'. En daarmee is Moulis een van de twee gemeentelijke appellations van de Haut-Médoc, die geen Grand Cru binnen zijn grenzen heeft.
Weliswaar werd Château Poujeaux later nog opgewaardeerd tot 'Cru Grand Bourgeois Exceptionnel', maar een miskenning blijft het. Om de buitengewone kwaliteit - echt een Grand Cru waardig - van zijn wijn te illustreren, vertelde Jean Theil het veelal als apocrief beschouwde verhaal van het bezoek van Baron Elie de Rothschild aan de dienstwoning van een voormalige employee.
Die gewezen bankbediende was niemand minder dan President Pompidou en die ambtswoning was dus het presidentiële paleis, het Élysée,
Vanzelfsprekend werden kosten noch moeite gespaard om het de Baron naar de zin te maken, En het was zeker geen eenvoudige vin de caraf, die de Baron bij het déjeuner werd geschonken, maar een met zorg gedecanteerde wijn.
De Baron proefde aandachtig en riep toen uit; 'Parbleu' - althans woorden van gelijke strekking in het Frans - 'men schenkt mijn wijn toch niet blind uit een karaf!' Waarop de haastig geroepen sommelier verlegen stamelde, dat deze wijn toch echt niet de fameuze Premier Grand Cru Classé 'Château Lafite-Rothschild' (eigendom van Baron Elie) was, maar de veel minder prestigieuze Cru Bourgeois 'Poujeaux-Theil' uit Moulis-en-Médoc.
Pas toen een tweede fles Poujeaux op tafel kwam en de inhoud nog eens zorgvuldig met de wijn uit de karaf was vergeleken, moest de Baron schoorvoetend toegeven dat hij zich vergist had. Een vergissing die niet eens zo onlogisch is wegens de grote overeenkomst tussen de wijngaarden van Lafite en Poujeaux, beide op een flauwe helling, afwaterend naar de Gironde, en beide met een zogenaamd 'terroir caillouteux'.

Toen wij naar de auto liepen stootte HD mij aan: "Ach, zulke verhalen vertellen ze je overal". Maar nog voor we vertrokken waren kwam de oude heer Theil mij op een drafje achterna en duwde mij zo onopvallend mogelijk een fles in handen. "Hij zegt natuurlijk, dat ze overal zulke verhalen vertellen, maar hier is de wijn van het millésime in kwestie. Probeer dat maar eens op hem uit!"
Enige tijd later kwamen de Duijkers ons opzoeken in ons vakantieverblijf in de Medoc. Bij gebrek aan een karaf had ik de fles Poujeaux 1967 in een lege Perrier fles gedecanteerd. Ik schonk de glazen in en wachtte gespannen op het oordeel van de wijnschrijver, Hij proefde zorgvuldig en genietend en riep toen uit: "Verdorie, je decanteert een Lafite-Rothschild toch niet in een Perrier fles........of......... nee, het zal toch niet waar zijn!"
Sindsdien gelooft ook Hubrecht Duijker dat ooit een Château Poujeaux door Baron Elie voor zijn eigen wijn is aangezien.
wapen van chateau poujeaux
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™De Weinschenker0604