De Weinschenker

Oogstbericht 2007 van wijngoed Dr. Hinkel

 Overzicht aanmerkingen, berichten, beschrijvingen Duitse wijnen en Duitse wijnhuizen

De nieuwe oogst 2007 met zeer buitengewone rijping van de druiven. Het oogstjaar 2007 was bepaald door niet eerder gekende weersomstandigheden, omdat een buitengewoon warme reeds zomers aandoende april de druivenstokken 3 weken eerder dan normaal liet ontgroenen.
Deze voorsprong werd in de verdere ontwikkeling van de druivenplanten met de bloei en rijping van de druiven aangehouden.
Zo was dus met een zeer vroege oogst te rekenen. Maar bij het starten van de oogst begin september was bij de druiven te zien, dat ondanks de fysiologische rijpheid en goede opbrengst van de aromen nog reserves in de druiven aanwezig waren.
Heel rustig en zeer gemakkelijk werd de druivenoogst pas zesenhalf weken later op 18 oktober afgesloten met het binnenhalen van de nieuwe soort, de Syrah als Auslese van 110º Öchsle.
Hiertussen voltrok zich een wonderbaarlijke ontspannen en zeer doelgericht inbrengen van het nieuwe oogstjaar. Kwaliteit en kwantiteit bereikten de hoogste klasse, waarmee de wijnproducent en genieter zeer blij mee zijn.

De rode druiven – dankzij de beschikbare tijd en de nieuwe Maischerührwerktank *3 – langer dan gebruikelijk op de droesem gelaten.
Dornfelder, Regent en ook de Portugieser danken het met een zeer goede kleuropbrengst en mooie duurzame karaktere – de bijzondere aanbeveling van het oogstjaar 2007!
Ook de Cabernet Sauvignon zal goed gestructureerd zijn en met indrukwekkende rijpe tannines aankomen. Deze soort leggen wij weer in de barriqu's.
St. Laurent en ook de Spätburgunder zijn nog niet te beoordelen. Beide soorten hebben een onrustig profiel en de biologische afbouw van de zuren is nog steeds bezig. Wij willen de hoge kwaliteiten van de 'vroege-rode-wijnsoorten tot een gewaardeerde cuvée *1 met de bourgognes combineren.
Op deze wijn willen wij u nadrukkelijk attenderen.
Rosé - wieder actueel en zeer sterk gevraagd – kan aangeboden worden van Portugieser en Spätburgunder en bovendien ook als Weißherbst.

Müller-Thurgau is zeker een winnaar van het oogstjaar 2007 – fijne, ook door de gekoelde vergisting bevorderde aromatiek, hoge rijpheid en veel inhoud laten de jonge wijnen zien.
Van de Rivaner *2 zullen de droge en ½droge, de Classic en ook de milde (liebliche) variante gevinificeerde worden. Ten tijde van de asperge-seizoen staat weer een kruidige, zeer krachtige Silvaner ter beschikking.
De soort Bacchus bereid ons ook veel genoegen, omdat de wijn, gevinificeerd als spätlese, een fijne, elegante smaak heeft.
Ook een goede aanbeveling zal de bouquetrijke, geurige Würzer Spätlese zijn.
Voor het laatst hebben wij de druiven van de Siegerrebe geoogst. Deze wijngaard werd onlangs gerooid, maar deze Spätlese bewijst nog een keer het potentiaal van deze soort en wij verwachten veel inhoud en de kruidigheid.
Nieuwsgierig mag u zijn op de nieuwe Juwel Secco *6, een rassige plezierwijn met indrukwekkende fruitigheid. Gezien de weersgesteldheid was in het najaar van 2007 geen optreden van Edelfäule *4, zo blijft het aanbod van van zoete wijnen overzichtelijk.
Ortega met een fijne, indrukwekkende Auslese en de Huxelrebe met krachtige wijnen van Spätlese tot Beerenauslese verdienen uw aandacht.

Mijn persoonlijke favoriet van het jaar 2007 zal de Grauburgunder zijn. Hier zal het een indrukwekkende, volle kwaliteitswijn zijn en ook een "S" Klasse *5 gevinificeerd worden van de 'Jungfernwein' van de eerste oogst van een nieuwe wijngaard op de Framersheimer Kreuzweg.
De Weissburgunder kan daar aansluiten, echter zonder de buitengewoon indrukwekkende aromatiek van het voorjaar te bereiken – wij zullen eerder neutrale wijnen als Classic en droge Spätlese presenteren.
Chardonnay werd hoog gerijpt in het bereik van Auslese geoogst en zal gedeeltelijk volgens BSA, als hoogkaraats genotmiddel voor vrienden van volle, indrukwekkende, droge wijnen ingezet worden.
Afsluitend beloond de koningin van de druivensoort, onze Riesling, de wijnvrienden met een bijzondere klasse. Mooie, fruitige wijn van stevige kwaliteitswijn tot filigrane Auslese bewijzen de sterkte van deze soort, juist in een jaar met zo langgerekte vegitatietijd.
De 2007er zullen de boom rond de Riesling nog versterken. Klasse, finesse, typiciteit, indruk, het past allemaal optimaal bij elkaar.

Weingut Dr.Hinkel Dr. Roland Hinkel - Dipl. Landwirt u. Dipl. Weinbau Ing. Hedda Hinkel Dipl. agr. biol. Framersheim Deutschland.

Verklaring:
*1 cuvée Is het combineren van twee of meer druivensoorten om een wijn te met hoge klasse te bereiken. Afhankelijk van de concentratie's van de diverse druvensoorten is het aandaeel van hetb betreffende sap.
Het uiteindelijke resultaat is de enorme ervaring die een wijnproducent hieraan kan inzetten.
*2 Rivaner is de naam van de droge variatie van de Müller-Thurgau.
*3 Maischerührwerktank is een tank met een mechanisme, die het gelijkmatige omroeren van de droesem regeld. de tijden, de snelheide en de temperatuur kan ingesteld worden. Door het roeren van het sap in de drosem worden meer kleurstoffen en typische aromen uit schillen en pitten gehaald.
*4 Edelfäule Wijnen gevinificeerd van druiven, die bevallen zijn van de edelfäule hebben een zeer aparte onverkenbare geur en smaak. Door de aantasting van de gerijpte druiven door schimmels, bothrytis genoemd, drogen de druiven sneller uit. Het aandeel van water wordt verminderd en het suikergehalte neemt in verhouding toe. Indien het vriest onder de 8 graden, dan kan de eiswein geoogst worden.
*5 "S" Klasse is een moderne aanduiding van een droge wijn in de klasse van een spätlese of auslese.
*6 Juwel Secco Juwel is een betrekkelijk jonge druivensoort, dat in 1971 gecreëerd is van A. Herold van de Kerner x Silvaner.
Secco is een Duitse variatie van de Frizante of ook Spumante: een droge moussserende wijn.
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™De Weinschenker06