De Weinschenker Duitsland Ahr

Oogstbericht 2008 Duitse wijnen van het Duitse Wijninstituut

 Overzicht aanmerkingen, berichten, beschrijvingen Duitse wijnen en Duitse wijnhuizen

3 november 2008
Wijnjaar 2008:
E
en blik op de dertien Duitse wijngebieden.
Duitse wijnbouwers zijn meer dan tevreden over de omvang en de kwaliteit van de druivenoogst dit jaar. Door het vrij koele herfstweer konden de druiven geleidelijk rijpen en bleven ze gezond.
Algemeen gaat de kwaliteit van goed tot zeer goed, en er werd zelfs topkwaliteit van meer dan 200 graden Oechsle genoteerd. Knapperige, soepele witte wijnen met een frisse, fruitige zuurgraad zijn kenmerkend voor de wijnoogst. De totale oogst wordt geraamd op 10 tot 10,5 miljoen hectoliter.
Het Deutsches Weininstitut/Mainz maakte een samenvattend overzicht voor alle dertien Duitse wijngebieden.

Ahr Ahr
D
e wijnbouwers in de Ahr-vallei oogstten hun druiven bijna zes weken lang, van midden september, met de Frühburgunder, een vroegrijpe mutatie van de Spätburgunder (Pinot Noir), gevolgd door de Spätburgunder, om te eindigen met de Riesling. Dankzij de goede gezondheid van de druiven konden de wijnboeren gedurende een dergelijke lange periode oogsten.
Het geduld werd beloond met een respectabel gemiddeld mostgewicht van meer dan 100 graden. De totale oogst komt net niet aan 50 000 hl, of zowat tien percent minder dan vorig jaar. Qua kwaliteit vergelijken de Ahr-wijnbouwers het wijnjaar 2008 met 2007. De zuivere mostwijnen liggen in de kelders, en de rode hebben een fraaie kleur.
De zuurgraad ligt dit jaar hoger dan vorig jaar, omwille van de weersomstandigheden.

Baden
I
n Baden begon de oogst midden september met de Müller-Thurgau druif, de hoofdoogst startte zowat een week later. Dankzij de koele nachten en de warme, zonnige dagen met weinig regenval kon er op een aardig ritme worden geoogst. Pas begin oktober werd aangevat met de oogst van de Burgunder (Pinot) druiven.
Omdat de druiven buitengewoon gezond waren, konden de wijnbouwers wachten tot de druiven optimaal rijp waren om ze te plukken. Het oogsten ging tot een stuk in de tweede helft van de maand verder. Dit gaf de Spätburgunder druiven voldoende tijd om een erg diepe kleur te krijgen.
De wijnbouwers zijn blij met de uitstekende kwaliteit van zowel de witte als de rode wijnen. Het mostgewicht van de Spätburgunder lag bijvoorbeeld zelden onder de 90 graden Oechsle.
De Gewürztraminer haalde zelfs een Trockenbeerenauslese-rijpheid. De jonge wijnen zijn levendig, uitgesproken fruitig en met een ‘speelse’ zuurte. De totale opbrengst in Baden zal onder de 1,4 miljoen hl liggen.

Franken Franken
L
evendig, knapperig en fris; onderbouwd door een stabiele zuurgraad, treffende aroma’s – dat is het wijnjaar 2008 in Franken. De wijnen hebben een volle smaak, maar bevatten niet zoveel alcohol als in de vorige jaren. Ze vertonen een goed verouderingspotentieel.
In het bijzonder kunnen de consumenten uitkijken naar fantastische Silvaner wijnen. De druivenoogst in Franken wordt geraamd op 445 000 ha, of zowat 80 000 hl minder dan vorig jaar.
Het mostgewicht ligt rond de 86 graden Oechsle. Twee derde van de oogst komt in aanmerking voor het statuut van Prädikat. De oogstperiode van 2008 in Franken zal de geschiedenis ingaan als één van de langste ooit. Vroege variëteiten werden midden september al geplukt.
Daarna was het weer soms wisselend – van prachtig oogstweer tot regen, wat de zenuwen van de wijnbouwers op de proef stelde. Uiteindelijk komen de laatrijpe variëteiten, zoals de Riesling en Silvaner, er als de winnaars uit.

Hessische Bergstrasse Hessische Bergstrasse
E
en klein aantal wijnmakerijen in de Hessische Bergstrasse heeft begin november nog altijd wat druiven aan de stok hangen, in de hoop edelzoete wijnen te kunnen produceren, maar de hoofdoogst startte midden september en eindigde op 25 oktober, met zeer goede resultaten:
hoge mostgewichten, goede opbrengsten en een rijpe zuurgraad zijn de kenmerken van het wijnjaar 2008 in deze heel kleine regio van enkel 440 ha wijngaarden. Riesling haalde 85 graden Oechsle en meer. Op het stuk van hoeveelheid en kwaliteit sluit de wittewijnoogst aan op het wijnjaar 2004.
Met gemiddelde mostgewichten van 95 graden Oechsle, verwachten de wijnbouwers krachtige Spätburgunder wijnen die vergelijkbaar zijn met deze van 2005. Algemeen is de oogst van 35 000 hl dit jaar groter dan in 2007.

Mittelrhein Mittelrhein
D
e Rieslingoogst in het Mittelrheingebied begon in oktober. Er was geen haast bij, want de druiven van de steile wijngaarden waren gezond en er was voldoende watervoorraad.
Door de late start kon de belangrijkste variëteit van de streek, Riesling, partij trekken van een lang bloeiseizoen en van ruim voldoende tijd om fijne aroma’s te ontwikkelen.
Ongeveer de helft van de oogst kan het Prädikat-statuut krijgen, een aanwijzing van de goede kwaliteit van dit jaar. Er is een totale verwachte hoeveelheid van 40 000 hl.

Mosel Mosel
V
olgens de eerste verslagen van de wijnbouwers in het Moselgebied is de oogst van 2008 van goede kwaliteit en van een goede hoeveelheid. Hoewel de oogst eind oktober nog niet volledig afgerond was in de steile wijngaarden in de valleien van de Mosel, de Saar en de Ruwer.
Vooral Riesling trok partij van de lange rijpingstijd om fruitaroma’s en –extracten te ontwikkelen. Als dusdanig kunnen wijnliefhebbers eens te meer uitkijken naar elegante, sappige wijnen die rijk zijn aan fruit en mineralen. In vergelijking met vorige jaren wordt het wijnjaar 2008 bestempeld als zeer goed, hoewel niet zo buitengewoon als in 2007.
Door het wisselend herfstweer moesten de wijnbouwers ook nu weer selectief oogsten. Vroegrijpe variëteiten konden vroeg, namelijk zelfs midden september al, worden geplukt maar de hoofdoogst van Riesling startte pas midden oktober, met opmerkelijke gemiddelde mostgewichten van 80 graden Oechsle, terwijl selectief geoogste druiven 90 graden en meer haalden.
Voor Müller-Thurgau en Elbling lagen de gemiddelde mostgewichten respectievelijk op 70 en 65 graden. Druiven van de Burgunder (Pinot) familie haalden bijzonder hoge mostgewichten (90 graden en meer). In totaal wordt de oogst geraamd op maximaal 930 000 hl, of 20 000 hl minder dan in 2007.

Nahe Nahe
W
ijnbouwers in het Nahegebied hebben het over een 'wijnjaar op bestelling,' omdat zowel de hoeveelheid als de kwaliteit bevredigend zijn. De oogst werd al ingezet tegen 20 september en zal in het hoger gelegen Nahegebied (westelijk deel van de regio), pas begin november rond zijn.
Door het koele weer in september moesten de wijnbouwers eerder afwachten dan te vroeg oogsten. De mostgewichten nemen dan ook beetje bij beetje toe tot respectabele niveaus boven het gemiddelde: voor Müller-Thurgau, Portugieser en/of Dornfelder ca. 75 graden Oechsle; Weiss- of Grauburgunder (Pinot Blanc of Gris), meestal meer dan 90 graden.
De rode variëteiten die worden verbouwd in wijngaarden met beperkte opbrengsten halen vergelijkbare mostgewichten. Als dusdanig levert de wijnoogst ‘op bestelling’ voldoende hoeveelheden QbA- en Prädikat-wijnen (tot Spätlese en Auslese) op om heel wat leemtes in kelders op te vullen.
Wat de hogere kwaliteiten betreft, in dit geval edelzoete wijnen, moet dit wijnjaar onderdoen voor 2007. Er wordt vooral met het wijnjaar 1998 vergeleken. Vaak vereisten goede resultaten in 2008 een selectieve vooroogst. Naast hoge mostgewichten hebben de jonge Nahe-wijnen dit jaar ook een verfrissende zuurgraad. Het volume zal uitmonden rond 450 000 hl.

Pfalz Pfalz
D
e zware regenval midden september deed veel wijnboeren uit de Pfalz terugdenken aan de oogst in 2006. Als dusdanig begon de oogst vroeg. Maar de koele temperaturen tijdens de volgende nachten bedaarden al even snel de angst voor een herhaling van het scenario uit 2006 en de rest van de oogst liep rustig verder in de tweede helft van oktober.
Vóór de oogst maakten de wijnbouwers gebruik van de extra tijd om ranken met botritis te verwijderen. Deze latere start droeg ook bij tot een lagere zuurgraad. De jonge wijnen van het nieuwe wijnjaar zijn aan de schrale kant, maar ze hebben een goede structuur en een stimulerende zuurgraad, ze vertonen het typisch fruitige van de variëteit en beloven aangenaam om drinken te zijn.
De rode wijnen zijn verrassend diep van kleur en hebben veelbelovende stevige tannines. In de hele regio werden er ook loten geoogst met uitstekende mostgewichten boven de 95 graden Oechsle, maar de hoeveelheden beantwoordden vaak niet aan de verwachtingen.
Zelfs druiven met de rijpheid van Beeren- en Trockenbeerenauslese, zoals een Rieslaner van 240 graden Oechsle, konden ter plekke worden geoogst, maar dan wel met grote inspanningen.
In 2007 kon een groter aandeel Prädikat-wijnen worden geoogst, maar dit jaar komt meer dan een derde wel in aanmerking voor het statuut van Prädikat. Riesling en de witte Pinots Grauburgunder en Weissburgunder haalden zeer goede mostgewichten (gemiddeld tussen 85 en 95 graden Oechsle), net als de Spätburgunder (Pinot Noir), met een opmerkelijk gemiddeld mostgewicht van 95 graden Oechsle.
Alweer was de oogst in totaal iets groter dan het langjarig gemiddelde, en wordt geraamd op 2,4 miljoen hl. De wijnbouwers noemen het een “wijnjaar op bestelling” – er is veel vraag naar de goede kwaliteit en de toereikende hoeveelheid van het wijnjaar 2008.

Rheingau Rheingau
N
a het koele weer in september beslisten de verbouwers van Rheingau om tot oktober te wachten om te starten met de oogst van Riesling en Spätburgunder (Pinot Noir), de belangrijkste twee druivenvariëteiten van de regio.
De Rieslingoogst haalde pas in de tweede week van oktober de piek. De mostgewichten haalden grotendeels 80 tot 85 graden Oechsle. Als dusdanig zal het wijnjaar 2008 vooral bekend worden voor de Kabinett-wijnen van hoge kwaliteit.
De wijnbouwers zijn tevreden over de omvang van de oogst, die nagenoeg tien percent hoger ligt dan het langjarig gemiddelde van 250 000 hl.

Rheinhessen Rheinhessen
H
et grootste wijnbouwgebied van Duitsland, Rheinhessen, rekent op een vrij grote oogst in 2008. De ramingen liggen tussen 2,9 en 3,0 miljoen hl.
Moeder natuur was in 2008 niet gul voor de wijnbouwers, maar ze kregen wel een aantal kansen die ze dan ook benutten.
Veel domeinen startten midden september met een selectieve oogst, vooral in het zuidelijk deel van de regio. Alleen gezonde trossen blijven dan aan de stokken om verder te rijpen. De oogst eindigde grotendeels in de laatste week van oktober met betere kwaliteiten dan een maand voordien was voorspeld.
Rieslings op goede locaties aan de Rijn haalden bijvoorbeeld mostgewichten van 90 graden Oechsle; Weissburgunder (Pinot Blanc), 80 graden; en Grauburgunder (Pinot Gris), 90 graden. Ook de Spätburgunder (Pinot Noir) presteerde goed op het gebied van kwaliteit.
De Silvaner, een typische variëteit van Rheinhessen, reageerde goed op de kwaliteitsgerichte maatregelen van de wijnbouwers – er werd een brede waaier van rijpheidsniveaus geoogst, met onder meer druiven die geschikt zijn voor de prestigieuze “Selection Rheinhessen” wijnen van topkwaliteit.
De moeite waard om te vermelden is dat deze wijngaard aanzienlijk minder edelzoete wijnen opleverde dan vroeger. Inzake kwaliteit werden vergelijkingen met het wijnjaar 2004 gemaakt, wat hoeveelheid betreft ligt de oogst op de hoeveelheid van 1999.

Saale-Unstrut Saale-Unstrut
W
ijnbouwers in de streek van Saale-Unstrut oogstten zowat 50 000 hl druivensap dit jaar, of 2 000 hl meer dan in 2007. De oogst begon midden september en werd eind oktober afgewerkt.
Laatrijpe variëteiten, in het bijzonder, werden tot 14 dagen later geoogst dan gewoonlijk, wat tot hogere mostgewichten leidde. Individuele wijnbouwers melden zelfs zeer goede resultaten, met mostgewichten van 95 graden Oechsle voor de Weissburgunder (Pinot Blanc) of Schwarzriesling (Pinot Meunier).
Dit jaar voeren laatrijpe variëteiten duidelijk de boventoon. De wijnen zijn aantrekkelijk met hun zuivere, opvallende fruitigheid – met een vergelijkbare kwaliteit als vorig jaar.
Veel wijnbouwers van Saale-Unstrut lieten enkele druiven hangen, in de hoop op een mogelijke oogst van ‘Eiswein’. Vorig jaar was er geen sprake van de vorsttemperaturen die voor deze specialiteit nodig zijn.

Sachsen Sachsen
O
ndanks een tijdige uitbarsting van de knoppen en een vroege bloei, begon de druivenoogst in Sachsen niet vroeger dan normaal. Het koele weer begin september vertraagde de start tot het midden van de maand.
Een maand later was met de oogst van Riesling en Gewürztraminer de hoofdoogst voor 2008 rond. De opbrengsten bedroegen amper ongeveer 55 hl/ha, en zodoende kwam de totale oogst op zowat 23 500 hl – te vergelijken met de resultaten van de oogst van vorig jaar.
De mostgewichten waren gelijk of iets boven de langdurige waarden en algemeen is het wijnjaar 2008 in Sachsen van een goede gemiddelde kwaliteit. Twee derde van de oogst leverde QbA-wijnen, een derde Prädikat-wijnen op. De verwachting is dat de nieuwe wijnen vrij licht en fruitig zullen zijn.

Württemberg Württemberg
H
et wijnjaar 2008 was erg goed in Württemberg. De mostgewichten waren opmerkelijk. Dankzij de afwisseling van warme, zonnige dagen met koele nachten tijdens de rijpingsperiode hebben alle variëteiten rijpe aroma’s ontwikkeld.
Zodoende kunnen de consumenten rekenen op wijnen met het uitgesproken karakter van de variëteit. De oogst van de vroegrijpe variëteiten Acolon (een kruising van Lemberger en Dornfelder), Müller-Thurgau en Dornfelder begon midden september. De hele oogst van laatrijpe variëteiten, zoals Trollinger, Lemberger en Riesling, vond plaats in oktober.
De weersomstandigheden waren stabiel en de late herfst was zonnig, zodat de wijnboeren konden wachten op de volledige ontwikkeling van de aroma’s en op het optimale tijdstip konden oogsten.
De mostgewichten van de belangrijkste variëteiten bedroegen meestal 75 tot 85 graden Oechsle, of stevige Kabinett- en Spätlese-wijnen. De oogst van dit jaar bracht ongeveer tien percent minder op dan in 2007.
De totale geoogste hoeveelheid klokte op ongeveer 1,15 miljoen hl af – bijna 90 miljoen liter die werden geoogst door Württembergs 'Weingärtnergenossenschaften', of coöperatieve wijnbouwerijen. De rode druifvariëteiten namen ongeveer drie vierde van de oogst voor hun rekening.
Informatiebureau voor Duitse Wijn

Typisch Mosel
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™De Weinschenker06