De Weinschenker
eiswein oogsten

Eiswein

 Overzicht aanmerkingen, berichten, beschrijvingen Duitse wijnen en Duitse wijnhuizen

Wat is ijswijn
Eiswein tussen historie en andere verhalen
Vin de Glace van diepgevroren druiven eindelijk een feit Eiswein, curiositeit van de eerste orde
De Eiswein bij De Weinschenker Weingut Pawis
Durbach, Fessenbach, Zell-Weierbach en Rammersweier
Schloß Proschwitz
Prinz Salm zu Salm
Werner'schen Weingut
Eiswein Chardonnay Weingut Dr. Hinkel Framersheim Rheinhessen Duitsland
Eiswein Cabernet Sauvignon Alzeyer Römerberg Weingut Frank Meiser Rheinhessen Duitsland
Gault-Millau
H. Ambrosie
Eiswein van koning winter 2002
Staatliche Hofkeller Würzburg

Beschrijving volgens H.Ambrosie: Wijn, gevinificeerd van druiven die aan de wijnstok bevroren zijn. De temperatuur moet tijdens het oogsten minstens onder minus 8 graden zijn. De bessen moeten hard gevroren zijn omdat hierdoor een concentratie ontstaat van extractstoffen.
Eisweine proeven edelzoet en sterk aromatisch door het afscheiden van het bevroren water.
Een vreemd spektakel om de wijnbouwers te zien druiven plukken, goed ingepakt met mutsen en dikke handschoenen...
En de maanden waarin ze dat doen: december en januari.
Het gaat om de productie van de beroemde 'Eiswein', letterlijk 'ijswijn'. Het is van groot belang dat de buitentemperatuur tijdens de oogst lager is dan 8º Celsius.
Na de oogst worden de druiven -die door de natuur zelf geselecteerd werden: -tegen het afvallen, het rotten en tegen vogels- onmiddellijk geperst, om ervoor te zorgen dat de ijskristallen achterblijven in de pers en dat enkel het geconcentreerde druivensap opgevangen wordt.
Dat bevriest immers minder snel dan water, door het hoge suikergehalte.
pluk van Eiswein in 1983 aan de Mosel boven Bernkastel
De levensgevaarlijke pluk van Eiswein in 1983 aan de Mosel
boven Bernkastel. Als U het beeld vergroot met aanklikken,
dan is heel diep op de achtergrond het dorp Bernkastel te zien.

De meeste "ijswijnen" hebben een zeer hoog suikergehalte van tot 300 gram per liter, een hoge aciditeit en een relatief lage alcoholconcentratie van 7 tot 9% volume. In Duitsland mag men alleen druiven gebruiken, die op natuurlijke wijze bevroren werden.
In andere landen maakt men Eiswein ook op artificiële manier, door de druiven op roosters in te vriezen in grote diepvriezers. Dit proces heet cryoextractie en het wordt in moeilijke jaren toegepast in Franse Sauternes.
verwijderen van het beschermingsnet
Het verwijderen van het beschermingsnet tegen vogelvraat.
De oogst van de bevroren druiven gaat de volgende ochtend
tegen 05:00 ! beginnen, om de druiven in bevroren toestand te persen.

De modernste vorm van wijnconcentratie wordt toegepast door de wijn met een enorme druk van ± 100 atu. door een zeef te persen. Met deze methode is zelfs uit de minste kwaliteit een Château Yquem na te bootsen. Eisweine zijn bij De Weinschenker uit verschillende wijnlanden te verkrijgen. Wij hebben meer dan 10 soorten in het assortiment.
Gaat u hiervoor kijken op de Eiswein-pagina

snoeien van de druivenstokken
Het snoeien van de druivenstokken als onderdeel van een gedegen voorbereiding op de nieuwe oogst.

Eiswein van koning winter 2002
Het eerste hogedrukgebied 'Orsen' in de winter zorgde in de Duitse wijnbouwgebieden voor stevige vorst en werk in de kelders, want de eerste Eiswein van 2002 kon geoogst worden.
In de nacht van 9 op 10 december werd na lang wachten de magische grens van –8° bereikt. Overal in Duitsland moesten plukkers gemobiliseerd worden om stevig ingeduffeld voor zonsopgang de bevroren druiven van de kale wijnranken te oogsten. Eiswein, de zeldzame specialiteit, brengt meer prestige dan winst voor een wijnproducent. De hoeveelheid is gering en men moet daarom in kleine vaatjes gisten.
een druiventros-ijsklomp Vorig jaar hebben enkele honderden wijnproducenten Eiswein gemaakt. Niet elke producent wil het risico lopen, gezonde druiven te laten hangen in de hoop dat de vorst tijdig voorbijkomt en de druiven zodanig bevriest, dat uit de pers een siroopachtig extract druppelt. In jaren, waarin het kwik tijdig en stevig onder nul duikt, wordt het gelopen risico beloond met een edele Eiswein, die vele desserts veradelt.
Een pak wijnproducenten maakte gretig gebruik van de gunstige omstandigheden en zij konden zich verheugen op een hoog Oechsle gehalte. Weingut Dr. Hinkel in Framersheim Rheinhessen heeft op 11. december het highlight van 2002 geoogst met een Chardonnay Eiswein met een fuliminant mostgehalte van 176 grad Oechsle.
Collega Weingut Frank Meiser in Gau Köngernheim slaagde erin een unieke eiswein te vinificeren van de Cabernet Sauvignon. Eiswein Cabernet Sauvignon Alzeyer Römerberg Rheinhessen Duitsland
De Staatliche Hofkeller Würzburg in Franken juichte een Spätburgunder Eiswein met 202° Oechsle toe. Eveneens in Franken oogstte Paul Fürst uit Bürgstadt (Gault-Millau wijnproducent van het jaar) een Riesling Eiswein met 188° Oechsle. Bij Prinz Salm zu Salm van de Nahe en Dr. Michel van Domdechant Werner'schen Weingut uit de Rheingau vloeide 180° uit de pers. Ook in de Pfalz, net zoals in Rheinhessen maakten de producenten gebruik van de omstandigheden. Het kwik gaf tot –8° aan, en 160° Oechsle werd bereikt.

Hieronder:  Gruiventrossen, geheel bedekt met sneeuw, die eerst verwijdert moet worden.druivenstok goed beschermd met een net
Stevig vroor het ook in de nieuwe wijnbouwgebieden Sachsen en Saale-Unstrutt. Schloß Proschwitz (Sachsen) begon reeds op 9 december bij –9° met de oogst. 650 liter Traminer met 165° Oechsle was het resultaat.
De volgende dag ging het bij –12° met 400 liter Riesling en 450 liter traminer (200° Oechsle) verder. In Saale Unstrutt oogste het Weingut Pawis 180 liter Silvaner in de wijngaard Freyburger Edelacker met 185° Oechsle.
Ook in Württemberg schonk koning winter schitterende Eiswein omstandigheden. In Baden was het totnogtoe enkel in Ortenau voldoende koud voor Eiswein : de coöperatieven Durbach, Fessenbach, Zell-Weierbach en Rammersweier maakten gebruik van de vorsttemperaturen. Het overige deel van Baden werd gehinderd door een bedekte hemel. De producenten moeten hier nog wat geduld oefenen, want er werd slechts –3° gehaald. Bron: informatiebureau voor Duitse Wijn - 02/12/2002

botrytis Wat is ijswijn Bij de ijswijn moeten de te oogsten wijndruiven tijdens het oogsten en tijdens het persen bevroren zijn. Ijswijn moet minstens het in de betreffende wijnregio geldende voor het predikaat Beerenauslese vastgelegde te bereiken alcoholgehalte hebben. Zo de formule van de Duitse nieuwe wijnwet van 1982. Daarna is in Baden het gehalte aan Oechsle voor ijswijn minstens 128 graden, in de Rheingau 125 graden en aan de Mosel minstens 110 graden.
Bij de Beerenauslesen (BA) en de Trockenbeerenauslesen (TBA) woord de concentratie van inhoud van de bessen (extract) bereikt door werking van de bakterien van de Botrytis Cinere. Bij de woord deze concentratie bereikt met de natuurlijke bevriezing en het hiermede gepaard gaande ontrekken van water.
Voor het predikaat ijswijn zijn gezonde bessen in de wijngaarden nodig. Zo kunnen verschillen gemaakt worden bij zoete botrytiswijnen (BA/TBA) en ijswijnen. De ijswijnen hebben, indien de bessen gezond waren ook hogere waarden in de zuren (16 graden en hoger). Dat gebeurd door het kristalliseren van het water. De zuren worden net als de suikers en de aromastoffen geconcentreerd.
In de noordelijke wijnregio’s zoals Mosel, Saar, Mittelrhein produceren bijzonder opvallende fruitige zuren en in de overige gebieden zijn meer vollere wijnen te vinden.
Voor de productie van ijswijnen zijn in het bijzonder laat rijpende druivensoorten geschikt: Riesling, Scheurebe, Silvaner, Rieslaner en Traminer.

Eiswein tussen historie en andere verhalen: De productie van ijswijnen is volgens de overlevering reeds sinds de middeleeuw bekent. Volgens historische bronnen zijn wijnbouwers in Franken in de 18 eeuw op het idee gekomen bevroren druiven te vinificeren. Ander bronnen noemen het Rheinhessische Bingen-Dromersheim als doopplaats van de ijswijn. Dat was in het jaar 1794.
opvangen van druiven Ausführlich berichtet O. Beek über die Eisweinernte in seiner Chronik aus dem jahr 1869: »Von einer günstigen Wirkung des Frostes hat Spier in Trarbach Gebrauch gemacht. Als ihm im Herbst 1842 drei Fuder Wein-Trauben zu Eis gefroren waren, ließ er dieselben am Stock auftauen und dann nach Hause bringen; sie gaben einen köstlichen Wein ohne den mindesten Frostgeschmack. Im jahre 1845 ließ er alle fehlerhaften Trauben weglesen, dagegen die stärksten stehen. Sie nahmen bis Anfang Dezember augenscheinlich zu; dann gab es Regen und Sturm, und da Spier einmal die Trauben nicht naß nehmen wollte, so wurde es Neujahr, bevor er die letzten am 3.Januar 1846 beim schönsten Sonnenschein nach Hause bekam.
Er machte nur die Hälfte von einem Fuder... aber die Güte ersetzte vollstandig den Verlust an Quantität.«
Aus Ernteberichten lässt sich ermitteln, dass Eisweine in der zweiten Halfte des 19.Jahrhunderts offenbar nur in drei jahren gelesen werden konnten: 1875, 1880 und 1890. Auch zu Anfang des 20.Jahrhunderts gilt der Eiswein als absolute Raritat.
In den Annalen sind jedenfalls lediglich 1902, 1908 und 1912 als Eiswein-Jahrgänge verzeichnet. Erst in der Zeit nach dem zweiten Weltkrieg (1949, 1950), deutlich aber mit Beginn der 60er jahre erlangte das Rebensaftkonzentrat aus der Kälte einen unerhörten Aufschwung und war plötzlich sprichwörtlich in aller Munde.
Von Winzern gehätschelt und von den Liebhabern geschätzt, stiegen allerdings auch die Preise für die Kostbarkeiten in astronomische Höhen. Nicht unerheblich wirkten sich spezielle Lesedaten auf den - manchmal auch medienwirksam flankierten -Absatz aus: Nikolaustag, Heilig Abend (»Christwein«), Silvester oder Neujahr gehören, wenn Mutter Natur sich gewogen zeigt, zu den heißbegehrten Terminen.
Zu den Kuriosa gehort das jahr 1971, als am 6. Januar in verschiedenen Teilen Deutschlands »Heilige-Drei-Königs-Eiswein-Auslesen« eingebracht wurden, die dann gleich unter zwei jahreszahlen - 1970/71 - auf dem Etikett firmierten.
Außergewöhnlich auch ein Wein des Domdechanat Werner’schen Weinguts in Hochheim, der an einem 14. Februar - Fastnachtsmontag - geerntet werden konnte.
2 eisweindruiven
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™De Weinschenker0104