De Weinschenker
Apostelhoeve

De Apostelhoeve Maastricht

Trefwoorden:    Ammerschwihr    Amsterdam    Andrè Ostertag    Apostelhoeve    auxerrois    Barolo    Bourgogne    Cannerweg    Chateau Neercanne    Domaine Sick-Dreyer    Elzas    Gebietswinzergenossenschaft Franken    Hoeve Nekum    hybriden    Jean-Michel Deiss    Jekerdal    Louwberg    Maastricht    Mathieu Hulst    muller thurgau    pinot gris    pinot noir    riesling    Sauvignons    tuinbouwopleiding    Vin Santo    Weingut Dr. Hinkel

Druk, druk, druk. Het hele jaar door. Om de haverklap wordt Mathieu Hulst aan de telefoon geroepen. Tegelijk wordt er van hem verwacht dat hij wijnen laat proeven en problemen met de machinerie oplost. Leuk vak, wijnmaker zijn. Gelukig dat de hele familie Hulst betrokken is bij het reilen en zeilen op de Apostelhoeve.
Iedere wijnliefhebber - leek of professional - die er nog nooit geweest is, zou zich spoeden om te zien.
Hoe mooi de hoeve en de wijngaarden erbij liggen, moet je eigenlijk uit het zuiden komen en de Cannerweg vanaf de Belgische grens volgen. Het Jekerdal begint hier zo onder de hand een heus wijngebied te worden. Eerst is er het wijngaardje van Chateau Neercanne, dan die van Hoeve Nekum - familie van de Hulsts - en vervolgens die van de Apostelhoeve. De hoeve zelf ligt bovenop de Louwberg, even buiten Maastricht. De wijngaarden zijn er aangeplant op mergelhoudende hellingen naar het zuiden en zuidoosten. Het heeft een beetje de allure van de Bourgogne. Eenmaal op de hoeve zelf aangekomen wacht de bezoeker een sympathiek welkom. Kapsones kent men hier namelijk niet.
Vino sprak met Nederlands meest succesvolle wijnproducent.

HOE WORDT EEN NEDERLANDER WIJNMAKER? Wijnmaker van dienst is de jongensachtige Mathieu Hulst, een en al enthousiasme wan neer hij over zijn domaine praat en hij zijn wijnen van het mooie jaar 2001 laat proeven. Mathieu heeft het vak van wijnbouwer in de praktijk geleerd na afsluiting van zijn tuinbouwopleiding in Tiel.
Zijn wijnkennis vergaarde hij vooral door regelmatig stages te volgen van een week of twee in de Elzas bij het Domaine Sick-Dreyer in Ammerschwihr. Hij heeft de leiding van de hoeve enkele jaren geleden overgenomen van zijn vader Hugo. Die plantte in 1970 de eerste wijngaarden, toen Hulst junior vier jaar oud was.
Onvermijdelijk gaf dat aanleiding tot meewarige reacties. Wijnbouw in Nederland. Wat was dat nu weer voor flauwekul?
Maar het kan verkeren. Wat als een hobby naast de fruitteelt begon, is nu de voornaamste bezigheid van het bedrijf. De Apostelhoeve telt inmiddels 6 hectare wijngaard, goed voor een productie van 50 000 flessen wijn. Hulst: "Het lijkt weinig, maar echt klein is het niet meer. In de Elzas vinden ze zo'n oppervlakte al heel wat."

WAT VOOR SOORT WIJNEN MAG MEN VAN APOSTELHOEVE VERWACHTEN? Net als destijds zijn vader zweert Mathieu bij uitsluitend edele druivenrassen: muller thurgau, auxerrois, riesling en pinot gris. Meer hoeft van hem niet, misschien met uitzondering van pinot noir. Elke wijnmaker schijnt daar wel iets mee te (willen) hebben. Een ding staat voor Hulst echter als een paal boven water: hybriden komen er bij hem niet in, ongeacht wat andere (hobby)wijngaardeniers tegenwoordig ook uitspoken. Waarom? Omdat de wijnen ervan tekortschieten in finesse.
In de kelder heeft Mathieu zijn zaken goed voor elkaar. De wijnen vergisten hier bij lage temperatuur op stalen tanks, zodat hun aroma's optimaal tot uitdrukking komen. Niemand lacht nu meer om deze wijnen. In tegendeel, ze zijn tijdens Europese topontmoetingen (Maastricht, Amsterdam) in het glas van verwende regeringsleiders terechtgekomen. Op de Apostelhoeve zelf hoorde men dat overigens pas veel later, maar Mathieu en zijn familie zijn er natuurlijk mee in hun nopjes.

WAT DRINKT DE WIJNMAKER ZELF GRAAG? Mathieu zegt van zichzelf 'bijna alles' lekker te vinden. In witte wijnen heeft hij graag zuren en elegantie, vandaar dat hij graag Rieslings en Sauvignons drinkt. Met 'vloeibaar hout' hoef je bij hem niet aan te komen. Bij rood gaat hij voor 'het sap en de peper' in de Noord-Rhone en de rijkdom van wijnen als Barolo.
Een recente ontdekking is vin santo, "Eerst vond ik daar helemaal niks aan, maar dat is veranderd toen ik me er echt in verdiept heb. Je moet wijnen leren begrijpen. "Veel proeven en reizen helpt daarbij. Al 18 jaar maakt hij deel uit van een actieve proefgroep, bestaande uit wijnprofessionals uit de regio Maastricht. Collega's die op zijn bewondering mogen rekenen zijn Jean-Michel Deiss en Andrè Ostertag, allebei in de Elzas, "Mannen die zich weten te onderscheiden van de rest door dingen net even anders aan te pakken."
WAT ZIJN HULSTS AMBITIES VOOR DE TOEKOMST? "Het zou mooi zijn om de wijngaard ooit nog eens te kunnen uitbreiden tot 10 hectare, In dat geval zouden we het helemaal zonder fruitteelt kunnen stellen. Voorlopig zal dat echter niet lukken, want er is ook zo iets als de markt. We moeten voorzichtig blijven". Het Limburgse enthousiasme gaat gepaard met een bijna Hollandse nuchterheid.

Aanmerking van De Weinschenker: Er zijn daadwerkelijk drinkbare wijnen te produceren op de Apostelhoeve. Tenminste wie van droge wijnen houd.
De 01er Müller Thurgau was verrassend zuiver, met prettige geuren en aangename afdronk. Ondere andere deze fles kochten wij in 2003 voor 7,40 € netto van de Firma Noordman in Leiden en met de gebruikelijke opslag konden wij deze wijn voor 11,19 incl. btw aan onze klanten laten proeven.
Echter tegen de Duitse Rivaner QbA trocken van Weingut Dr. Hinkel of de droge Müller Thurgau in de bocksbeutel van Gebietswinzergenossenschaft Franken had deze wijn geen enkel kans ten opzichte van geur, smaak en afdronk. Deze wijnen verkopen wij voor om de 7 Euro per fles incl. btw.!
Neem hierbij de normale prijs van 12,31 € per fles voor de Riesling en de klanten lieten ons met de Apostelhoeve zitten.
Wij hebben deze flessen dan ook uiteindelijk ter beschikking gesteld aan een goed doel.
De Weinschenker verkoopt deze wijnen niet meer! De verkoopprijzen zijn zijn niet lukratiev en wij kunnen u Wijnkoperij Wielinga te Leeuwaarden!! aanbevelen.
Vandaag zijn waarschijnlijk de ’04 of '05er Riesling en de ‘04 of '05er Müller Thurgau van de Apostelhoeve te koop voor tussen de 9 en 12 euro per fles!!!
Maar, en dat lijkt ons het beste zelfs met een uitje naar Maastricht te gaan en daar de wijn te proeven en te kopen.
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™DeWeinschenker2004