De Weinschenker
druivenpluk 1990 met juergen en henny Druivenplukken bij Domaine Pascal Bouchard oktober 1990,
Jürgen tweede van rechts en Henny loopt in het midden naar het Cháteaux voor Kleine Meisjes

Onze Geschiedenis en Filosofie van handel in wijnen

Geschiedenis van De Weinschenker Filosofie van De Weinschenker
'Gezondheid en wijn'
H.D.: 'wijn-mengen'
R.van Heusden: Nederlandse Wijnbeurs in Weesp
Het boerenbedrog van de restaurants
De jeugd en drinken
Nederlandse wijngardeniers
Steekwoorden: 1954   1983   Albert Heyn   Aachen   analysebureau   AustraliŽ   BelgiŽ   Boerenbedrog Nederlandse Wijnbeurs   Brabant   Budel   Cabernet Sauvignon   CaliforniŽ   Chardonnay   Château Paveil de Luze   Chili   Cröv   Gall en Gall   gezondheid   H.Duijker   Filosofie Firma Koch   Henny   herkenningsfactoor   Köln   Limburg   Luxemburg   Merlot   Margaux   Nagel & Hoffbaur   Nederlandse Wijnbeurs   Perswijn   Pieroth  prijs-kwaliteitverhouding   Riesling   Schotland   transportlobby   Valkenswaard   Weingut Klein   wijnmarkt   wijnschandaal   Zuid Afrika  

1. Geschiedenis:  Wij van De Weinschenker, dat zijn Henny Schmellekamp (boekhouding, logistiek en wijnadviseur) en haar echtgenoot Jürgen (Weinkaufmann, administratie, distributie, klantenbinding), leveren vanaf oktober 1994 geheel op eigen verantwoording wijnen aan klandizie in Nederland, BelgiŽ, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Luxemburg en Schotland.
Vanaf 2000 aan de hele wereld!
Internet en de huidige uiterst snelle, acurate en vooral betrouwbare internationale transportlobby maken dat mogelijk.
Begonnen is de onuitwisbare betrekking met wijn in het najaar van 1954: Toen kon ik tegen een aantrekkelijke vergoeding voor een wijnboer aan de Mosel (Weingut Klein in Cröv) wijn leveren aan zijn klandizie in Köln en omgeving. De oogsthulp (bijverdienste) en stages bij verschillende Duitse en Franse wijnboeren in de jaren 80 bevorderden de kennis van wijn en wijnbereiding. (Hierboven sta ik rechts als grootste op de foto en mijn vrouw loopt in het midden naar het Cháteau.) Van het een kwam het ander en tenslotte flink wat klanten in Limburg en Brabant.
De eerst verplichte en dan vrijwillige dienst in Budel verdiepte en verhoogde de verbinding met mijn Nederlandse klantenkring en in 1970 ben ik in naam en verantwoording van een groot Duits wijnhuis een officieel wijnkantoor in Valkenswaard gestart.
Betreffende garanties voor de kwaliteiten van de wijn waren toen de tijd met enorme kosten verbonden en was uitsluitend mogelijk met de diensten van enkele analysebureaus in Duitsland en Frankrijk. Toen het Oostenrijkse / Duitse wijnschandaal losbarstte, was ik al drie jaar vertrokken van de grootste oplichter en boosdoener Pieroth naar een kleine maar doortastende en kwaliteitsbewuste wijnhandelaar in BelgiŽ, de Firma Koch.
Vandaar in 1983 naar De Weinhandlung Nagel & Hoffbaur in het Duitse Aachen gewisseld om met Ďacceptabeleí prijzen weer een Ďnieuweí klantenkring op te bouwen in Nederland.
Uiteindelijk mede door toedoen van mijn huidige levenspartner kozen wij voor een zelfstandig bestaan en kunnen nu na bijna 11 jaren intensief werken een aanzienlijke (vaste en trouwe) klantenkring voorzien met wijnen uit de hele wereld.

2. Filosofie:  De geÔnteresseerde in wijn, de kandidaat wijnliefhebber en de wijngenieter heeft vandaag ongekende mogelijkheden wijnen naar zijn wensen te vinden: Uit alle oogstgebieden van de wereld worden wijnen ter beschikking gesteld. Echter de hoeveelheden aan verscheidenheden in de soorten en vooral de kwaliteiten in rode en witte wijn maken de keuze niet eenvoudig.
Vroeger waren de traditionele wijnlanden zoals Frankrijk, ItaliŽ en Duitsland bepalend voor diverse profielen van liefhebbers. Toen was alleen de beter gefortuneerde bevolkingsgroep in staat regelmatig en gericht wijn te genieten. Vandaag de dag is wijn gelukkig voor iedereen in alle variaties te verkrijgen.
Alleen, het staan zo enorm veel soorten goede, smaakvolle wijnen uit alle werelddelen ter beschikking, dat voor de meeste wijnliefhebbers door louter flessen de wijnkelder niet meer te zien is!
Hier nu heeft De Weinschenker zijn taak: kwalitatief goede, gecontroleerde en vooral verantwoord leverbare wijnen aan te bieden met uiteraard de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.
Met uitzondering van enkele traditionele en hiermede onvergelijkbare soorten, bieden wij wijnen aan, die van één druivensoort van één wijngaard zijn geoogst en apart zijn gevinificeerd. Dat is de beste garantie op de typische smaak van de betreffende druivensoort en biedt voor alles de minste kans op klachten in hoofd en maag.
Door de klandizie is bovendien een verdergaande controle van druivensoort en betrekkelijke smaken en andere kwaliteiten mogelijk; ten slotte moet een Chardonnay naar Chardonnay en een Merlot naar een Merlot smaken.
De 'nieuwe' generatie wijndrinkers is gelukkig niet overtuigd van de noodzaak 'grote' wijnen te fabriceren met combinaties, het blenden (wat een betrekkelijke benaming) met meerdere druivensoorten. Dat bewijzen internationaal hoog gedecoreerde topwijnen o.a. uit CaliforniŽ, Chili, AustraliŽ en Zuid Afrika, die gemaakt zijn van één druivensoort.
Behalve bij de producent, die winstgericht de voor hem juiste en zodoende traditiebewuste keuze maakt met de smaakbepalende mengeling van diverse druivensoorten is de absolute herkenning van de wijnsamenstelling niet echt mogelijk!
Dit in verband met de steeds aanwezige grote verleiding bij alle wijnproducenten om toch maar iets de winst op te schroeven en de wijn te verbeteren met minder kostbare druivensappen (gegist of niet of van eigen grond of van anderen). De kans hiervoor is om zo minder hoe meer de herkenning van de typische druivensmaak mogelijk is. In betrekking hierop een zeer duidelijk artikel van H.Duijker bij Aanmerkingen van Perswijn en 'wijnkenners'.
Het aanbieden van wijnen gevinificeerd van een druivensoort is bij de De Weinschenker altijd prioriteit.
Dat is in het verleden steeds het streven van De Weinschenker geweest en in de toekomst zal het nog meer mogelijk zijn om de klanten met deze wijn in alle klassen te voorzien. De steeds meer op de productie van cepaché wijnen gerichte wijnboeren vermeerderen met de dag. Wie als wijnliefhebber de laatste 3 jaren de 'wijnmarkt' in de gaten gehouden heeft, constateert de enorme toename van de aangeboden wijnen, die van één enkele druivensoorten gemaakt zijn.
Hoe zal dat toch komen?  Sinds het bestaan van De Weinschenker zijn Italiaanse, Spaanse, Chileense, Argentijnse en vooral de Duitse solokwaliteiten in de meerderheid.
Hierbij is steeds weer de herkenbaarheid van de betrekkelijke druivensoort bepalend. Typische geuren en smaken zijn bij iedere druivensoort ook door de beginnende wijnliefhebber te herkennen. De geuren en smaken van de Cabernet Sauvignon of de Riesling blijven verrassen zowel in de Spaanse, als ook in zijn Zuid Afrikaanse variatie.
Is bovendien dezelfde kwaliteit in opvolgende jaargangen te proeven, te vergelijken, dan is de herkenningsfactoor snel en gemakkelijk te beoordelen.
In tegenstelling met het voorgaande is het volgende voorbeeld typisch voor de klassieke Franse en bepaalde grote wijnen uit ItaliŽ, Spanje en andere traditionele wijnlanden: bij een Margaux, een 1984er Cháteau Paveil de Luze, een volgens H.Duijker: 'zachte, makkelijke Margaux, die weinig geduld vraagt; zeer correct van kwaliteit is en gemaakt van 50% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc en 35% Merlot!'.
Door dit mengen van druivensoorten slaagt de producent erin een in de hele wereld gewaardeerde rode wijn te maken.
Alleen met jarenlang proeven en vergelijkingen maken in smaken en geuren met andere wijnen en oogstjaren is een zekere herkenning op te bouwen bij de volhoudende wijndrinker.
Echter de beginneling is meer of minder afhankelijk van de beoordelingen van de zogenoemde kenners, die bovendien zelf grote problemen hebben met het proeven van de jaargangen (deels nog in het vat) en de wijn aanhand daarvan de toekomst in te loven door toekenning van punten en prijzen.
Met 'wijn is bevorderlijk voor de gezondheid' voor de wijndrinker probeer ik al mijn hele leven aan te geven, dat zeker bepaalde personen in de gezondheidszorg en de betrekkelijke overheid verantwoordelijk is, dat de mensen niet of tenminste onvoldoende op de genezende werking van de wijn geattendeerd worden.
Het inzetten van wijn om ziektes te voorkomen en te helen is reeds zolang het geschreven woord bestaat met talloze beweringen en onderzoekingen in de hele wereld aangetoond, maar om voor mij onbegrijpelijke redenen niet intensief aangeprezen. Ik vermoed nu, dat de betrokken mensen het egoÔstisch voor zich houden omdat de rest van de mensheid beter beschikbaar staat voor inkomsten bij chirurgen en ziektekostenverzekeraars.
Als u de verschillende bijdragen in het Nederlands maar ook in Duits hebt gelezen en begrepen, dan kunt u zelfs oordelen. Kijkt u site bij De Weinschenker: Wijngezond.
In de volgende punten geef ik aan dat wij ons bij De Weinschenker aan bepaalde 'geschreven en ongeschreven wetten' houden. Dat maak ik duidelijk met de punten 1 en 2.
Dat flink wat wijnhandelaren de klanten veel te veel laten betalen voor 'gewone' wijnen en onverantwoord klanten lokken door wijn 'van naam' onder de prijs aan te bieden.
Meestal zijn deze lokkertjes nog niet eens in de winkel op te speuren. Ondanks dat ik reeds om 9 uur morgens voor de A.H. stond in Son waren daar de wijnen uit de aanbieding niet te leveren.
Volgens de bedrijfsleider wel het middags, dan twee dagen later. Maar ik heb ze nooit gezien.
Dat ik deze ondervindingen niet alleen constateer kunt u nalezen bij een stukje uit Perswijn van januari 2001 onder Wie let er op de Kleintjes? Boerenbedrog 2
Dat kan ik bijna iedere dag bewijzen: Bijvoorbeeld bij bekende grootgrutters zoals Albert Heyn en Gall en Gall.
Wat te denken van het aanbod van een Merlot van Finca Flichman uit ArgentiniŽ voor f 9,95 in twee van mij bezochte filialen van Gall en Gall in 1998 (in Etten Leur en Eindhoven) en de mededeling dat wel 36 flessen op bestelling geleverd worden, maar deze levering tot vandaag niet heeft plaats gevonden.
Of de krantenaanbieding met de '91 Chat. Beaumont van de 'goedkoopste handelaar' van dranken in Eindhoven voor f 8,95. Maar bij bezoek aan de zaak was het de '90er oogst en betrof het een eenmalige levering. Dus geen naleveren van de volgende oogsten mogelijk? Soms komen de bedenkelijke dingen heel mooi naar voren in boeken of artikelen van bekende Nederlandse 'wijnkenners', die dan op prima wijze de af te keuren handelswijze van sommige wijnaanbieders openbaren (zoals het artikel van René van Heusden in Perswijn van februari 2000 over de onwaarschijnlijkste opwaarderingen van gewone wijnen door de Nederlandse Wijnbeurs.
Zulke bewijzen zal ik in toekomst nog meer bijvoegen.
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
ôDe Weinschenker0104