De Weinschenker

Sigaren en wijn

Het roken van sigaren
De geschiedenis (Hajenius)
Een sigarengenieter als Gentleman!
De kunst van het nagenieten
Cuba, Cava en Corona's: vergelijkende proeverij met wijnen en Corona's
Vargas Reserva: Duitse beschrijving van sigaar uit Las Palmas
Cursus sigaarroken
Katharina Ruess


Trefwoorden: Balmoral    San Pedro de Macoris    Dominicaanse Republiek    Vargas Reserva, Robusto    Vargas Reserva, Crema    Vargas Reserva, Panetela    Romeo y Julieta Coronas    Montecristo No. 3    Vegas Robaina Familiares    Bolivar Coronas    Grappa Die Capezzana Riserva    Arneis 'Solilaria' bianco (DOC langhe)    Cava Perelada Brut Reserva    Zweigelt Weingut Heinrich    Malbec Bodegas Vollmer    Trockenbeerenauslese‚ Seewinkler Impressionen

De kunst van het nagenieten
Voor de echte afficionado bestaat er niets mooiers ter afsluiting van een fraai diner dan natafelen met een bijzondere sigaar en een mooi digestief. En voor die liefhebbers is er weer wat nieuws onder de zon of beter: bij de wijn:
humidor

Elk restaurant van reputatie heeft 'm in huis: de humidor (klimaatkist), met een aangename rookwaar uit de betere collecties van de bekende sigarenhuizen.

Terecht, want voor de liefhebber vormt een mooi exemplaar de perfecte finale van een geslaagde maaltijd.
Het Huis RG.C. Hajenius draaide de boel om en organiseert sinds enige tijd speciaal voor deze genieters iets nieuws: het zogenaamde cigardinner.

Anders dan de naam doet vermoeden wordt de kostbare rookwaar niet geslachtofferd aan het een of andere exotische gerecht - al was het een tijdlang trendy om in de keuken iets met tabaksbladeren te doen.
Nee, het diner staat geheel ten dienste aan de meerdere eer en glorie van het hoog gekwalificeerde vaderlandse rookproduct (ons land verzorgt zo'n 60 procent van de wereldexport).
Wat betekent dat elke gang is afgestemd op de sigaar die daar het mooist bij aansluit. Van het aperitief tot en met het digestief. Het fraaiste van het Huis komt ter tafel, uiteraard in een zorgvuldig opgebouwde volgorde. Vanzelfsprekend wordt er bescheiden begonnen met een fraaie Panalito. En traditioneel wordt geëindigd met een mooie Corona, eentje uit de Grand Finale-serie.
Noblesse oblige. Cigardinners worden met regelmaat georganiseerd door heel Nederland.
Waar en wanneer wordt vermeld onder het kopje 'Activiteiten' op de eigen internetsite van RG.C. Hajenius: www.hajenius.com.
Maar bellen voor meer informatie en data kan natuurlijk ook: 020 623 74 94
Cursus sigaarroken De smaak van de sigaar wordt bepaald door een aantal factoren, waarvan de gebruikte tabakken, het formaat van de sigaar en de manier van roken de belangrijkste zijn. Over het algemeen roken forsere sigaren 'koeler' en zijn ze zachter van smaak dan sigaren met een kleinere diameter, omdat er bij het roken meer zuurstof bij komt vanwege de grotere doorsnee.

Maar voor elke sigaar geldt: als er te hard en te snel aan wordt getrokken, wordt hij te heet en de smaak wat scherp en bitter.
Een goede sigaar stook je niet op, daar neem je rustig de tijd voor. Met kalme, regelmatige trekken die uiteraard niet worden geïnhaleerd. De rook wordt langzaam door de mondholte gewalst en voorzichtig weer uitgeblazen. Zo komen de delicate aroma's het beste vrij en de sigaar optimaal tot zijn recht.
Koninklijke keuze Balmoral heeft een uniek assortiment handgemaakte longfiller sigaren, die vervaardigd worden in Balmorals eigen vestiging in San Pedro de Macoris in de Dominicaanse Republiek. De sigaren hebben een milde en zachte smaak, waaraan zowel de veeleisende en ervaren sigarenliefhebber als de beginnende levensgenieter veel genoegen aan zullen beleven. Balmoral doopte dit assortiment met gepaste trots de Royal Selection. Men selecteerde dan ook alleen de allerbeste tabakken, die twee tot drie jaar zijn gerijpt.
De melange van die tabakssoorten geeft een mooie volheid en een perfecte balans aan deze aangename collectie.

Vargas Reserva Guter Geschmack soll ja in der Familie liegen, und von der Familie Vargas läßt sich daß wohl mit Sicherheit behaupten. Seit 1925 werden in dem Familienunternehmen auf der kanarischen Insel La Palma die legendären Vargas Cigarren hergestellt.
Stück für Stück traditionelle Handarbeit, ist die Rezeptur der Vargas das wohl bestgehütete Geheimnis der kleinen Insel. Der Hoflieferant des spanischen Königshauses versteht sich auf die komposition ausgewählter Tabake, wobei der von Vargas ökologisch angebaute La Palma Tabak den Ton angibt.
Vargas Cigarren sind mild, sanft und süßlich im Aroma und eine Empfehlung für Raucher, die den besonderen Flair dieser Cigarrenkultur schätzen.
Vargas Reserva, Crema
Vargas Reserva, Crema Deckblatt: Conneticut Shade    Farbe: reif, hellbraun
Kopf: rund und geschlossen   Herstellungsart: totally handmade, totalmente hecho a mano
Herkunft: La Palma    Einlage: Longfiller handmade
Umblatt: Indonesien    Länge: 120 mm Durchmesser: 16,5 mm
Vargas Reserva, Panetela
Vargas Reserva, Panetela Deckblatt: Conneticut Shade   Farbe: reif, hellbraun
Kopf: rund und geschlossen   Herstellungsart: totally handmade, totalmente hecho a mano
Herkunft: La Palma    Einlage: Longfiller handmade
Umblatt: Indonesien   Länge: 150 mm Durchmesser: 15 mm
Vargas Reserva, Robusto
Vargas Reserva, Robusto Deckblatt: Conneticut Shade   Farbe: reif, hellbraun
Kopf: rund und geschlossen   Herstellungsart: totally handmade, totalmente hecho a mano
Herkunft: La Palma   Einlage: Longfiller handmade
Umblatt: Indonesien   Länge: 122 mm   Durchmesser: 20 mm

Het roken van sigaren De conditie van de sigaar op het moment dat hij gerookt wordt is van cruciaal belang. Zo mag een sigaar niet te droog zijn. Met name de longfillers moeten in een omgeving met een relatieve luchtvochtigheid van 70-75% bewaard worden.
Voor short-fillers wordt een luchtvochtigheidgehalte van 60-70% geadviseerd. Bij voorkeur bewaart u de sigaren in een speciale humidor, waar ze in perfecte conditie blijven. Steek de sigaar aan met een cederhoutje, gasaansteker of lucifer.
Als u een lucifer gebruikt, wacht dan even tot de zwavel is verbrand. Gebruik overigens nooit een kaars of benzineaansteker, deze verspreiden een bijgeur die het aroma van de sigaar niet ten goede komt. Houd de sigaar boven de vlam en nooit in de vlam en draai hem langzaam rond.
Neem steeds kleine trekjes tot de sigaar brandt.

Tenslotte blaast u even zachtjes in het vuureind om het vuur mooi te verdelen, zodat "scheefbranden" wordt voorkomen. Het aroma van een sigaar komt het beste tot zijn recht als u hem niet te snel rookt. Neem kleine trekjes en speel met de rook in uw mond. Als u te snel trekt wordt de sigaar te heet.
De sigaar verliest dan zijn subtiele smaak en wordt bitter. Laat de askegel zo lang mogelijk zitten. Dat heeft namelijk een verkoelend effect hetgeen de smaak alleen maar ten goede komt. U kunt doorgaan met roken zolang de sigaar lekker smaakt. Iedere sigaar heeft een zogenaamd omslagpunt. Hij verliest dan zijn zachte karakter en wordt een tikje weerbarstig.
Dan wordt het tijd om afscheid te nemen en dat is meestal als een sigaar voor tweederde is opgerookt. Leg 'm in de asbak en laat hem vanzelf uitgaan. Uitdrukken is geen passend saluut voor het genoten genoegen.

De geschiedenis (Hajenius) Wie meer van de geschiedenis van de sigaar wil weten, begint bij het begin: Columbus. Hij was de eerste Europeaan die in 1492, in het nieuwe continent Amerika, kennis maakte met mensen die 'sigaren' rookten.
Roken was in die contreien voorbehouden aan opperhoofden en priesters en men kende er geneeskrachtige eigenschappen aan toe. Columbus zelf had meer belangstelling voor goud, zilver en kruiden, maar zijn bemanning had een vooruitziende blik en namen tabaksbladeren mee naar huis. Vanaf dat moment begon geleidelijk de opmars van tabak in het oude continent Europa.
Het productieproces Een goede sigaar bestaat voor de volle 100% uit tabak. De kwaliteit van deze kostbare grondstof bepaalt voor een groot gedeelte de finesse en het aroma van een sigaar. Tabaksplantages treft u aan in veel tropische, subtropische landen en zelfs in Zuid-Europese streken. Sigarentabak van superieure kwaliteit gedijt het best rond de evenaar op vulkanische of kleiachtige, humusrijke grond.
De toewijding en zorg die men besteed aan het maken van een sigaar begint al bij het verbouwen van de tabak en dus bij het zaaien. Tabakszaad is zo klein dat je het niet los uit de hand kunt zaaien. Op tabaksplantages vermengt men het zaad daarom meestal met zand en water en wordt het zo gezaaid.
De groei van zaad naar volwassen plant, beslaat ongeveer 80 dagen. Gedurende die 80 dagen is elk uur belangrijk. De tabaksplanten worden voortdurend in de gaten gehouden; de juiste hoeveelheden zon en water zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de tabaksbladeren. Alle tabak die voor het dekblad bestemd is, wordt blad voor blad en van onderen naar boven met de hand geplukt. In de richting van het rijpingsproces dus…
aanbieden

Na het plukken worden de bladeren gedroogd door ze aan dunne draden te rijgen en in de speciale droogschuren op te hangen. De wind krijgt vrij spel en zorgt ervoor dat de tabak 90% van zijn gewicht verliest. Tegelijkertijd worden suikers, eiwitten en nicotine afgebroken.
Als de bladeren voldoende gedroogd zijn worden ze gefermenteerd. Fermenteren heeft veel weg van broeien. Van de gedroogde en inmiddels gebundelde bladeren worden forse stapels gemaakt. Door de druk van de bovenste bladeren op onderliggende bladeren en in combinatie met de vochtigheid van de tabak stijgt de temperatuur in het midden van de stapel tot zo’n 50º C.

m dit fermentatieproces gelijkmatig te laten plaatsvinden worden de stapels net zolang afgebroken en weer opnieuw opgebouwd totdat alle bladeren zowel middenin als boven- en onderop hebben gelegen. Hierdoor verkrijgt de tabak zijn exquise geur, kleur en soepelheid. Tevens wordt tijdens het fermentatieproces het suiker-, eiwit- en nicotinegehalte verlaagd.
Na de fermentatie worden de bladeren gesorteerd op kleur en lengte. De tabaksbladeren worden verpakt in balen en vervolgens verscheept naar de sigarenfabriek Het gebruiken van de sigaar of het juiste genot beleven!

1. Een sigarengenieter als Gentleman! Omdat roken steeds met rook verdeelt, is het in het voor niet-rokers bijzonder storend ‘mee te roken’. Daarom zou de man /vrouw van wereld steeds in restaurants of andere gesloten ruimtes vooraf informeren of het roken van een sigaar als storend woord ervaren en niemand iets ertegen heeft. Ook indien het branden van een goede sigaar niet gewaardeerd zou worden raad ik aan het voornemen op later en een andere plaats te schuiven. Veel erger is het door het aansteken van de sigaar ongenoegen en zelfs boosheid op te roepen bij de aanwezigen.

2. Waardeer uw Bruine als een kunstwerk! Denkt u steeds aan het volgende: Van het planten van het tabakszaadje tot het fabriceren van de sigaar -veronderstelt het is een goede Premium- vergaan enkele jaren.
Dit ligt enerzijds aan de lange opslagtijd van de ruwe tabak; er kunnen bij zeer edele sigaren meer dan tien jaar voorbij gaan tot de tabak verwerkt word.
Na de fabricatie heeft de vers gedraaide sigaar minstens vier maanden en in het gunstigste geval soms meer dan een jaar nodig om in de geacclimatiseerde ruimte met de reeds aanwezige sigaren aromastoffen te wisselen..
Hierbij komt dat iedere Premium sigaar een enorme hoeveelheid aan werkzaamheden moet doorstaan, die allemaal met de hand worden uitgevoerd. Alleen die rokers die van deze moeilijke tijdvragende handelingen weten kunnen met het grootste genot de sigaar gebruiken.

3. Minder is meer. Let op beste kwaliteit! Juist hier is de grootste zorg gevraagd! Geniet op de hoogste kwaliteitsrang! Daardoor komen alleen longfiller in aanmerking.

U weet het?: Shortfiller’s zijn niet altijd van de beste tabak vervaardigd en bovendien zijn ze machinaal gemaakt. Rook een Premium-sigaar van de Cariben. Is van u op de prijs te letten, raad ik aan: Neem een beslissing naar het principe van : Beter een sigaar met topkwaliteit, dan twee middelmatige.

4. Neem de tijd! Het is waar, adat wij in een snelle tijd leven. Doch mag dat geen oorzaak zijn het tabaksgenot in sneltreinvaart te bedrijven. Zet juist met het behaaglijke beleven van het roken een contrapunt. U bent de schepper van de mooiste rooktekens en vooral moet u zich deze luxe zelfs gunnen.
Met het kiezen van het formaat legt u de tijd vast van de rooktijd. De Robusto geniet u in 2o minuten, een Gigante mag wel eens 120 minuten vragen. Iedere minuut een genietende trek en de meditatieve rust komt automatisch.

5. Het afbijten van de sigaar hoort in het Wilde Westen! In de wereld van de sigaar was het vroeger mode of schik het mondstuk van de sigaar af te bijten en uit te spuwen. In het ‘Wilde Westen’ mag dat vandaag nog zo zijn. In iets meer gecultiveerde kringen hebben ze het over een iets onbehouwen karakter. Bovendien heeft het afgebeten mondstuk het nadeel, dat u bij het roken steeds weer die tabaksrestjes in de mond hebt. Gebruik voor het aansnijden van de sigaar een sigarensnijder, die maakt een perfect rond gat zonder lastige tabaksresten.

6. Aanbranden zonder vuurwerk! Het ‘openen’ van een sigaar lijkt vooral bij mannelijke afficionado’s meestal op afbranden van een vuurwerk. Hierbij word de vlam van de brandende lucifer met krachtige trekken naar de sigaar gezogen en aansluitend met even zo krachtige stoten door de sigaar een reusachtige rookwolk gefabriceerd. Geen vraag, de sigaar brand zoals gewenst gelijkmatig rondom. Wat nog brand is de tong: De smaakpapillen zijn voor de komende twee uren sediert en niet in staat optimaal genot te registreren. Om dit te vermeiden, graad ik aan voordat u de sigaar aan mond brengt, de sigaar in een hoek van 45 graden rondom aan het gloeien te brengen en dan genotvol aan te roken.

7. Koud roken is goed roken! Vanuit de 6de regel volgt de 7de. Net als bij het roken van een pijp zijn deze wetten ook geldig voor de sigaarroker. Alleen gekoelde rook garandeert de meeste aromatische concentratie. Dat zijn de voordelen bij de langere formaten zoals een Churchill. De lengte van de sigaar en het rustige beheerste trekken is garantie voor optimaal aromatische genot.

8. De as blijft! Streep nooit de as van de sigaar. De as mag gerust enkele centimeters lang worden, om dan met uiterst zacht kloppen op de asbak af te laten vallen. De aanwezigheid van de as op de sigaar is garant , dat geen verse lucht de sigaar te heet laat verder glooien.

9. De banderol blijft! Ook indien u van anderen anders is geraden en men u verondersteld een stijlbreker te zijn: gelaten blijven en de banderol aan zijn plaats laten. Deze is vaak met druppel caoutchouc aan het zo kostbare dekblad gelijmd en bij het verwijderen van de banderol beschadigt u dit dekblad. Het rookgenot kan hierdoor verdeelt worden.

10. Gun uw sigaar een caribisch clima! Vergeet u niet dat het afbranden van een goede Puro altijd de geest beinhoud van muziek en sprankelend levensgenot van de Cariben: Een aanwijzing voor u bij iedere trek iets hiervan in te vangen.
Vergeet niet, dat de sigaar zich alleen bij een luchtvochtigheid van 75 graden ‘lekker’ voelt. Een humidor van cederhout is de beste garantie hiervoor. BvL
nog een humidor

Cuba, Cava en Corona's: vergelijkende proeverij met wijnen en Corona's
Het formaat Corona is een klassieker. Wij hebben vier sigaren uit Cuba op hun affiniteit getest.
Resultaat: Power - sigaren houden van wijnen met kracht.
Sindsdien Habanos S. A, verandwoordelijk is voor de export van cubaanse sigaren en met steun van internatinole partners de markten bewerkt, heeft zich de schijnbaar gevestigde weleldorde van cubaanse sigaren verandert. Nu zijn b.v. gelimiteerde samenstellingen van bekende formaten met aangegeven jaarproducties, speciale formaten, bijzondere formaten en accessoires.
De afzonderlijke markten worden met individuele aanbiedingen beleverd. Dat kan inhouden, dat niet alle bekende formaten te koop zijn.

Wij komen op reeds eerder toegepaste principiële keuzes terug: Vier sigaren van een gelijke formaat van verschillende merken, producenten of land van productie in de proef met zes internationale wijnen van verschillende typen.
Het nu gekozen formaat Corona is het meest gevraagde en is voor iedere producent min of meer het visitekaartje. Indien sigarenspecialisten een nieuw merk ontdekken en verder kennis mee willen maken, kiezen zij meestal dit formaat zonder problemen tussen een slanke Panatela en een volumineus groter kaliber.
De Coronas van de merken Bolivar (vanaf 1901), Montecristo (vanaf 1935), Romeo y Julieta (vanaf 1850) en Vegas Robaina (vanaf 1997) zijn compleet handmatig gefabriceerd (hecho a mano) en bestaan 100% uit tabak uit de Vuelta Abajo in het zuidwesten van Cuba.

onze vier sigaren
De gekozen vier sigaren in de proef:

Montecristo No. 3: Het misschien met de Cohiba zeker bekendste merk heeft haar naam te danken aan de roman van Alexandre Dumas: De Graaf van Montecristo en werd volgens de overlevering aan de Torcedores tijdens het werk voorgelezen.
Afmetingen: 142 Millimeter lang x 16,7 Millimeter in doorsnee
in de geur intensief en kruidig met cederhout en sporen van leer, in de smaak peperig-kruidig, iets van vochtige bosaarde, krachtig, koele trek. Het past perfect bij een gerijpte grappa, maar ook bij een gerijpte strowijn uit Oostenrijk.
Prijs: om de 21 €. (Bij Dutsch Cigars Internet Nederland)
Maar beter en stukken goedkoper bij http://www.cigarsclub.com/de/montecristo.htm in Duitsland om de 10 € per stuk!

Vegas Robaina Familiares: Een van de jongste merken, de plantage is echter al meer dan 150 jaar oud, vandaar het getal 1845 op de buiklabel.
Afmetingen: 142 Millimeter lang x 16,7 Millimeter doorsnee (box pressed) goed handwerk, in de geur veelzijdig, edel wildleer, in de smaak cremig-mild, middelkrachtig, met perfecte trek, een buitengewoon goede sigaar.
Zeer goed met Grappa te combineren en met een rijpe riesling met heel lange afdronk en een Cava, die de combinatie mineralisch levendig maakt.
Prijs: om de 10 €. (Bij http://www.cigarsclub.com/de/vegasrobaina.htm )

Bolivar Coronas: Genoemd naar de held van de vrijheid Simón Boliviar (1783-1830).
de geur animalisch, duidelijke nuancen van rouw leer, veelzijdig in de smaak met nuancen van chocolade en melkkoffie., diepkruidig in de beste trek, een bovengewone sigaar.
Dat zijn de mooiste ingrediënten voor een genot met wijn: of mineralisch - fruitig (Cava), sappig - mild en cremigkruidig (Strowijn) of veelzijdig en gebalanceerd (Grappa) - direct drie hoogste waarderingen voor deze sigaar!
Prijs: om de 175 € voor 25 stuks (Bij http://www.vanlookeren.nl/zigarren/)

Romeo y Julieta Coronas: Deze sigaar werd pas van marketinggenie Fernandez Rodriguez ("Pepiri') beroemd, die het sinds 1850 existerende merk 1903 kocht.
Afmetingen: 142 Millimeter lang x 16,7 Millimeter in doorsnee, zacht animalisch, in de smaak cremig en mild kruidig, een uitstekende sigaar.
Ook deze is perfect bij Grappa en Cava. Maar ook uitstekend met Argentijnse malbec, die een krachtig -kruidige combinatie gecreëerd.
Afmetingen: 142 Millimeter x 16,7 Millimeter
Prijs: om de 175 € voor 25 stuks (Bij http://www.vanlookeren.nl/zigarren/)

De zes wijnen:
Cava Perelada Brut Reserva
ampurdan navarra cava metodo traditional d.o. brut reserva
negen maanden op fust, sappig, fris, open, vleugje appel, bittertjes, rokerigheid, elegantie, fijne mousse, zachte fruitsmaken
Beste combinatie met de Bolivar Coronas, maar ook de Vegas Robaina en Romeo y Julieta kunnen zonder veel moeite mee.
Deze cava is altijd een ideale begeleider van Cubaanse Corona's!
Prijs: 15,51 € per fles bij De Weinschenker.

'02'03 Arneis 'Solilaria' bianco (DOC langhe)
vini piemontesi d.o.c. araldica.
arneis is een oude autochtone druivensoort in piemonte (italie), heeft een fijn bittertje met zachte nootaromen en typische italiaanse smeltende smaak en aangename krachtig volle afdronk.
Bijzonder aangenaam met de Montecristo, de Bolivar en de Romeo y Julieta.
Prijs: 14,20 € per fles bij De Weinschenker.

'02'03 Zweigelt Weingut Heinrich qualitätswein neusiedler see oostenrijk.
de blauer zweigelt is een kweek van de blaufränkisch (lemberger) en st. laurent, jeugdig, sappig en bessenachtig, (morel) met goede zuren en zachte tannines, een ongecompliceerde wijn voor vele gelegenheden.
De beste combinatie met de Romeo y Julieta: sappig, sprankelend-fris en ongecompliceerd.
Prijs: om de 13,69 € per fles bij De Weinschenker.

'99'01 Malbec Bodegas Vollmer
mendoza argentinie met 100 % van de argentijnse parade druivensoort malbec gevinificeerd, sappig-rijp (rijpe pruimen) iets roekerig, hierbij cremig en en smeltende tannines.
Past alles prachtig bij de gezusters Corona's.
Prijs: om de 11,20 € per fles bij De Weinschenker.

'98'99 Trockenbeerenauslese‚ Seewinkler Impressionen 0,375 liter weingut kaisergarten neusiedler see oostenrijk
diep goudgeel met reflexen van barnsteen, intensieve neus van botrytis, exotische fruitaromen, vol en imponerende lange afdronk.
De beste combinatie is met Bolivar, maar snel gevolgd van de Vegas Robaina. Ook de Montecristo is fantastisch.
Prijs: om de 16,42 € per fles bij De Weinschenker.

'98 Grappa Die Capezzana Riserva 0,5 liter,
g. bertagnolli, trentino
een grappa met oogstaanduiding!, 2 jaar fust, 44 %, heeft een intensieve grappa-neus met gistaromen, zeer zachte smaak, dat laat veel verwachten en in der daad deze worden met vier hoogste cijfers ook bewezen. Deze in barriques gerijpte reserva is de is de absolute top in van deze vergelijkende proeverij.
De Cubaanse Coronas hebben dus het liefs partners met veel body.
Prijs: om de 31,89 € per fles bij De Weinschenker.

Katharina Ruess
TIP: Het is steeds weer verassend, welke verschillen in het aroma, kruidigheid, en kracht bij anders wel gelijke formaten bij verschillende merken (en hier ook nog uit dezelfde aanbouwregio) geproefd kunnen woorden. Ook al gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar rijpe Spaanse rode wijnen, moet ik de combinatie met strowijnen (in het bijzonder met de Bolivar) zeer aan bevelen. ()
Proost   Zum Wohle   Prosit   Salute   Cherio   Sante
Flessenpost naar De Weinschenker
™De Weinschenker2004